Κρήτη: Ομοφοβική επίθεση με σιδερογροθιές, επειδή κυκλοφορούσαν χέρι-χέρι

Ως επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα που συνδέονταν με το γενετήσιο προσανατολισμό των δύο παθόντων, 30 και 35 ετών τότε, χαρακτηρίζονται από τη δικαιοσύνη τα βάναυσα χτυπήματα που είχαν δεχθεί στο κεφάλι με σιδερογροθιές οι δύο άνδρες, τον Οκτώβριο του 2017, στο Ρέθυμνο.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, που έχει πλέον καθαρογραφτεί, είναι απόλυτα σαφής πάνω σε αυτό. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό ότι οι τρεις Γάλλοι κατηγορούμενοι, ηλικίας τότε μόλις 24,20 και 20 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν διακοπές στην Κρήτη, συμπεριφέρθηκαν με απίστευτη βιαιότητα σε δύο ανθρώπους που τους έβλεπαν πρώτη φορά επειδή κρατιόντουσαν από το χέρι.

Προκειμένου μάλιστα να τους αιφνιδιάσουν, προσποιήθηκαν ότι κάτι ήθελαν να ρωτήσουν και όταν οι δύο Έλληνες κοντοστάθηκαν για να βοηθήσουν, δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τα χτυπήματα από τις σιδερογροθιές στο κεφάλι. Ο ένας μετά το πρώτο χτύπημα, πρόλαβε να τρέξει και να απομακρυνθεί, όταν όμως διαπίστωσε ότι ο φίλος του δεν τον είχε ακολουθήσει, επέστρεψε και τότε αντίκρισε τους κατηγορούμενους να τον έχουν ρίξει στο έδαφος και να τον χτυπούν αλύπητα στο κεφάλι με χέρια και πόδια.

«Προσπαθούσα ενστικτωδώς να καλύψω το πρόσωπο μου όπως μπορούσα γιατί όλα τα χτυπήματα που δεχόμουν ήταν κλωτσιές και γροθιές αποκλειστικά στο κεφάλι. Τα αυτιά μου βούιζαν απίστευτα από τα χτυπήματα και νόμιζα ότι ήταν οι τελευταίες μου στιγμές» είχε περιγράψει μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ο ένας από τους παθόντες, αυτός που δέχθηκε τα πολλαπλά χτυπήματα.

Οι κραυγές και οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις βοήθειας κινητοποίησαν τους περίοικους και ιδιαίτερα έναν γείτονα, ο οποίος μόλις είχε σχολάσει από την εργασία του και πετάχτηκε να δει τι συμβαίνει. Άρχισε να φωνάζει στους δράστες, ενώ κάλεσε την Αστυνομία. Η παρουσία του χαρακτηρίζεται σωτήρια καθώς οι Γάλλοι φέρονται να θορυβήθηκαν και εγκατέλειψαν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση το νεαρό στο οδόστρωμα. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν τόσο πολύ το αίμα στο κεφάλι και στο πρόσωπο του νεαρού που γυάλιζε μέσα στο σκοτάδι.

Οι τρεις Γάλλοι αναχώρησαν για την πατρίδα τους την επομένη ημέρα, ωστόσο ταυτοποίηθηκαν στην πορεία. Δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αλλά δικάστηκαν ωσεί παρόντες. Κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 10 έως 12 έτη.

Β. Φανουργάκης: «Θέμα χρόνου η έκδοση διεθνών ενταλμάτων»

Σχετικά με την υπόθεση και τη σημασία της απόφασης, ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Φανουργάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τον έναν εκ των δύο παθόντων, δήλωσε στο Cretalive:

«Κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα εγκληματικών συμπεριφορών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και εν προκειμένω ομοφοβικών. Με την υπαγωγή της εγκληματικής συμπεριφοράς στις διατάξεις του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα, επιβάλλεται επαυξημένη ποινή σε σχέση με την επιβολή ποινής για την ίδια πράξη εάν δεν υφίστανται ρατσιστικά κίνητρα. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, ζευγάρι ομοφυλόφιλων, το οποίο έβαινε σε πεζόδρομο του Ρεθύμνου, υπέστη βάναυση επίθεση από παρέα Γάλλων υπηκόων που επιτέθηκαν στους ημεδαπούς με μόνο κίνητρο το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν ως ζευγάρι. Χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα απολύτως μεταξύ τους.

Οι θύτες αποχώρησαν εσπευσμένα την επόμενη ημέρα από την Ελλάδα για τη Γαλλία και έκτοτε καταζητούνται. Μάλιστα με την αριθμό 110-116/2022 Απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές σε βάρος τους για τις οποίες, μετά την τελεσιδικία της απόφασης θα κληθούν να τις εκτίσουν. Οι φυγόδικοι είναι γνωστής διαμονής στη Γαλλία και είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί σε βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα για να εκτίσουν την ποινή που επιβλήθηκε σε έκαστο εξ αυτών. Ο εντολέας μου σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένος από την ποινική έκβαση της υπόθεσης δεδομένου ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στη φυλακή ο δράστης που τον χτύπησε».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις