21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Κρήτη: Πέρσι «κατακλυσμός», φέτος με το «σταγονόμετρο»

Ημερομηνία:

Μπορεί πέρυσι να σημειώθηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων στο νησί μας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκάλεσαν ζημιές και σωρεία προβλημάτων, όμως φέτος οι βροχοπτώσεις, αν και μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κρίνονται ικανοποιητικές.

Χαμόγελα επικρατούν στα νότια και τα ανατολικά του νησιού, όπου οι βροχοπτώσεις κινούνται σχεδόν στα ίδια περυσινά επίπεδα, ωστόσο σαφή εικόνα θα διαμορφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, εφόσον κάνει την εμφάνισή του ο… λευκός επισκέπτης.

Ωστόσο, αρκετά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι βροχοπτώσεις στις μεγάλες πόλεις του νησιού μας, ενώ η απουσία βροχοπτώσεων τον περασμένο Οκτώβριο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των βροχομετρικών στοιχείων από την αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Εξάλλου, και το φράγμα Αποσελέμη ενισχύθηκε από το Οροπέδιο Καθαρού μέσω του χειμάρρου του Χαυγά. Παρ’ όλα αυτά, χαμηλότερα ύψη βροχής καταγράφονται φέτος στο νησί μας σε σύγκριση με την ιδιαίτερα πλούσια σε βροχοπτώσεις περυσινή χρονιά, οπότε τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο.

Στον νομό Χανίων

Στον Αλικιανό καταγράφηκαν 288,6 χιλιοστά βροχής από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όταν πέρυσι η περιοχή “άγγιξε” τα 568 χιλιοστά. Αισθητή είναι η διαφορά και στ’ Ασκύφου Χανίων. Μειωμένες είναι ακόμη οι βροχοπτώσεις σε Πλατανιά, φαράγγι Σαμαριάς, Σφακιά και άλλες περιοχές.

«Αρκετά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι βροχοπτώσεις στις μεγάλες πόλεις του νησιού μας. Αντιθέτως στα νότια και τα ανατολικά της Κρήτης, ιδιαίτερα σε Ιεράπετρα και Ζάκρο, τα ύψη βροχής κρίνονται ικανοποιητικά, καθώς κινούνται σχεδόν στα περυσινά επίπεδα», δήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αγγελική Μαρτίνου, η οποία ωστόσο σημείωσε ότι «φέτος υπάρχει ικανοποίηση με τα ύψη βροχής ή αλλιώς με τις “ποτιστικές” βροχές και ιδιαίτερα με τις ευνοϊκότερες καταστάσεις στις νότιες και ανατολικές περιοχές του νησιού μας».

Στον νομό Ηρακλείου

Στο λιμάνι του Ηρακλείου καταγράφηκαν 82,6 χιλιοστά βροχής, από 174 που ήταν πέρυσι, 208,4 χιλιοστά καταγράφηκαν στο Μεταξοχώρι, από 372 χιλιοστά που ήταν πέρυσι, ενώ στον Λέντα “έπεσαν” 197,8 χιλιοστά βροχής, από 252 που ήταν πέρυσι.

Στον νομό Ρεθύμνου

Στο Σπήλι τα χιλιοστά βροχής που καταγράφηκαν είναι 334,4, όταν πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η περιοχή “άγγιξε” τα 640 χιλιοστά. Επίσης, 158,6 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στο Ρέθυμνο και 160,2 χιλιοστά στα Ανώγεια. Η απουσία βροχοπτώσεων ήταν αισθητή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ χαμηλότερα ήταν τα ύψη βροχής τον φετινό Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Στον νομό Λασιθίου

Τα χιλιοστά βροχής που “έπεσαν” στον Άγιο Νικόλαο είναι 117, 6, από 231,8 χιλιοστά που ήταν πέρυσι. Μείωση των βροχοπτώσεων σημειώθηκε σε Σητεία και Τζερμιάδο, ενώ αντιθέτως μικρή αύξηση καταγράφηκε στην Ιεράπετρα.

Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους υπόγειους υδροφορείς, καθώς αυξήθηκε η στάθμη τους, όπως για παράδειγμα σε υπόγειο υδροφορέα στον Νιπιδητό, όπου υπήρξε άνοδος κατά 30 μέτρα.

Τις τελευταίες μέρες, ενισχύθηκε ο ταμιευτήρας του φράγματος Αποσελέμη με 100.000 κυβικά μέτρα νερού, με το ευχάριστο αυτό γεγονός να σημειώνεται αρκετά νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ποσότητες κατέβηκαν από το Οροπέδιο Καθαρού μέσω του χειμάρρου του Χαυγά, ενώ οι συνολικές ποσότητες στο φράγμα Αποσελέμη “αγγίζουν” τα 15,5 εκατομμύρια κυβικά νερού.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...