16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Πώς ο κατσίγαρος μπορεί να γίνει εργαλείο για τα ελαιόδεντρα και όχι πρόβλημα για τη φύση

Ημερομηνία:

Μείζον θέμα για πολλές περιοχές της Κρήτης αποτελεί η διαχείριση του κατσίγαρου , ποσότητες του οποίου καταλήγουν σε ρέματα και φράγματα του νησιού. Σε μία περίοδο κατά την οποία η υπερπαραγωγή ελαιολάδου είναι ακόμη σε εξέλιξη, το πρόβλημα με τον κατσίγαρο γίνεται ακόμη εντονότερο.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες ελαιουργείων αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι ο κατσίγαρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για τη λίπανση των ελαιόδεντρων.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Διευθυντής Ερευνών του  Ινστιτούτου Ελιάς – Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Γιώργος Ψαράς, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον κατσίγαρο για το καλό των ελαιόδεντρων αντί να καταλήγει σε ρέματα και να τα μολύνει.

Ένας τρόπος είναι η άρδευση των ελαιόδεντρων με κατσίγαρο.

Όπως περιέγραψε, υπάρχει νομοθεσία από το 2016 σύμφωνα με την οποία είναι νόμιμο τα απόβλητα των ελαιουργείων να καταλήγουν σε ελαιώνες.

“Ουσιαστικά έτσι έχουμε προϊόν καλής ποιότητας ωστόσο αυτό δεν το κάνει ο καθένας εύκολα” σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου και συμπληρώνει ότι “η ιδανική ποσότητα θα ήταν 20 κυβικά μέτρα κατσίγαρου ανά στρέμμα”.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατσίγαρου που μπορεί να πέσει ανά ρίζα ελιάς ο κ. Ψαράς απάντησε ότι είναι καλό αυτό να γίνεται σε δόσεις.

Δηλαδή τα 20 κυβικά μέτρα να πέσουν σε 4 – 5 δόσεις και όχι παραπάνω αν θέλουμε να γίνεται σωστά η λίπανση των ελαιόδεντρων.

Ένας άλλος τρόπος, είναι η κομποστοποίηση, η ανάμειξη δηλαδή του στερεού υπολείμματος με φύλλα και άλλα στοιχεία της ελιάς.

Είναι προτιμότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατσιγαρος να επιστρέφει στους ελαιώνες και όχι να καταλήγει  σε ρέματα και φράγματα και αυτό γιατί το έδαφος φιλτράρει και καθαρίζει το απόβλητο κάνοντας το στην ουσία να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της τοξικότητάς του.

Ο τρόπος επιστροφής του κατσίγαρου στους ελαιώνες με την διαδικασία της κομποστοποίησης εφαρμόζεται σε περιοχή της Ανατολικής Κρήτης σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά ωστόσο για την ώρα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί προγράμματα μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων μπορούν να αγοράσουν βυτιοφόρα και να διαχειρίζονται τα απόβλητα τους αντί εκείνα να κατευθύνονται στη φύση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...