23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Στα ΚΑΠΗ η Αστυνομία – Ενημερώνει για τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Ημερομηνία:

Ενημερωτική δράση για την πρόληψη των απατών και διαφόρων μορφών εγκλημάτων σε βάρος ηλικιωμένων έχει προγραμματίσει για το μήνα Νοέμβριο η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Στόχος της δράσης είναι να παρουσιασθούν οι διάφορες μορφές απάτης (τηλεφωνικές, μέσω διαδικτύου, με φυσική παρουσία κ.α) που πραγματοποιούνται σε βάρος των πολιτών, να γίνει αναφορά σε ειδικές μορφές εγκλημάτων (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες) και μέσα από την ψυχολογική προσέγγιση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της ώριμης ηλικίας να προταθούν μέθοδοι ψυχοεκπαίδευσης στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Οι εκδηλώσεις αυτές που υλοποιούνται με τη συνεργασία των κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, περιλαμβάνουν ομιλίες από Αξιωματικούς των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας και για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματισθεί παρουσιάσεις σε Χανιά και Λασίθι.

Ειδικότερα :

Στα Χανιά

Στα Α και Δ ΚΑΠΗ (Ακτή Παπανικολή 17 ) την Τρίτη 15Νοεμβρίου στις 12.00

Στο Β ΚΑΠΗ (Ξανθουδίδου 12) την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 10.30

Στο Λασίθι

Στο ΚΑΠΗ Νεάπολης την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 10.00

Στο ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 10.00

Στο ΚΑΠΗ Σητείας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 17.00

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων υπάρχουν στο site της Ελληνικής Αστυνομίας https://bit.ly/3Gb8Jv1

Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

"google ad"

Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.

Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...