13.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Κρήτη: Τα αίτια της θανατηφόρας πτώσης του βράχου – Τι αποκαλύπτει ο γεωλόγος που πήγε στην Αγιά Φωτιά

Ημερομηνία:

Η τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, με την πτώση του βράχου στην Αγιά Φωτιά στην Ιεράπετραπου στοίχισε τη ζωή στην 47χρονη τουρίστρια, συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για άλλα επικίνδυνα σημεία στο νησί μας με τους Κρητικούς να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες όπως ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών(Ε.Α.Γ.Μ.Ε), ο οποίος είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας.

Το Ε.Α.Γ.Μ.Ε μετά από παρόμοια συμβάντα σπεύδει για αυτοψία και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αφού υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Που οφείλεται η πτώση του βράχου

Ο κ. Μιχαλάκης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου δίνοντας την επιστημονική εξήγηση πως ένα κατά τα φαινόμενα συμπαγές πρανές όπως ονομάζεται έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από το βασικό κορμό.

Όπως ανέφερε λοιπόν, η αποκόλληση οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.

Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Μιχαλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο.

“Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα”.

“Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο” τόνισε με έμφαση ο γεωλόγος.

Τι πρέπει να γίνει

“Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση” κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.

Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον γεωλόγο, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου ο οποίος μάλιστα είχε διακόψει την κυκλοφορία.

Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.

Ακούστε όλη την συνέντευξη του κ. Γιάννη Μιχαλάκη:

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ