14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Χειροδικίες, λεκτική βία και μεγάλη πίεση για τους εργαζόμενους

Ημερομηνία:

Ένα περίεργο και ταυτόχρονα καθόλου επιθυμητό κλίμα φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς εργασιακούς κλάδους. Το κλίμα περιλαμβάνει μεγάλες εντάσεις, καυγάδες, ακόμα και λεκτικές επιθέσεις από προϊστάμενους σε υφιστάμενους ενώ δεν έχουν λείψει και τα περιστατικά χειροδικίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους εργατικών σωματείων, πολλά από τα περιστατικά δεν γίνονται γνωστά ενώ κάποια άλλα καταλήγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 24χρονου εργαζόμενου στα Χανιά που σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία αλλά και όπως μαρτυρούν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον ίδιο του τον εργοδότη όταν ζήτησε να του πληρώσει μεροκάματα που του χρωστούσε.

Τα χτυπήματα που δέχθηκε ο νεαρός άνδρας ήταν σοβαρά, τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Ο νεαρός κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και ο εργοδότης συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Την άκουσε όλο το ξενοδοχείο

Εξάλλου, αρκετά πρόσφατο είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χερσονήσου όπου προϊσταμένη επιτέθηκε λεκτικά σε καμαριέρα με συνέπεια οι φωνές να ακουστούν σε πολλούς διαδρόμους του ξενοδοχείου

Φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις

Το φαινόμενο, που πάντα υπήρχε στον χώρο της εργασίας, αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στον κλάδο του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία όπου καθημερινά υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω έλλειψης προσωπικού με συνέπεια να μην λείπουν και οι εντάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν μέχρι και σήμερα, έχουν καταλήξει στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον δύο περιστατικά λεκτικής βίας από προϊσταμένους σε βάρος ατόμων χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοκολάκης οι αιτίες είναι λίγο – πολύ γνωστές. Από τη μία η έλλειψη προσωπικού που έχει αναγκάσει πολλούς εργαζόμενους να βγάζουν δουλειά δύο και τριών ατόμων και από την άλλη οι αυξημένες απαιτήσεις της επιχείρησης, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να περιλαμβάνουν περιστατικά λεκτικής βίας και υψηλής έντασης.

Στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr μίλησε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς ο οποίος περιέγραψε και εκείνος απαράδεκτες καταστάσεις οι οποίες φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο από εργαζόμενους που δέχονται ψυχολογική πίεση και λεκτικά βία από εργοδότες και προϊστάμενους.

Και στον επισιτισμό – τουρισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εκεί συναντάμε καταστάσεις που δεν αρμόζουν και δεν αξίζουν σε κανέναν εργαζόμενο” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς.

Πάντως, το πρόβλημα αρχίζει να διογκώνεται σε αρκετούς κλάδους με τους εργαζόμενους από τη μία δουλεύουν με κατακρεουργημένους μισθούς και από την άλλη να καλούνται να “βγάλουν” τη δουλειά δύο και τριών ατόμων είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε επειδή ο εργοδότης “πιστεύει” πως η επιχείρησή του μπορεί να ανταπεξέλθει με το προσωπικό που διαθέτει…

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...