20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: H “Aμάλ”, η ξύλινη κούκλα 3.5 μέτρων για το ταξίδι των προσφυγόπουλων, στη Χερσόνησο

Ημερομηνία:

Και ο δήμος Χερσονήσου συμμετείχε στο ταξίδι της Αμάλ, της ξύλινης κούκλας ύψους 3,5 μέτρων που συμβολίζει το ταξίδι όλων των εκτοπισμένων προσφυγόπουλων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος,  στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αθήνα, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών θεμάτων και Παιδείας, Κώστας Ζαχαριουδάκης παρέδωσε το «κουτί της ανοιχτής αγκαλιάς» του δήμου Χερσονήσου, το οποίο περιείχε καρτ ποστάλ από τις περιοχές διαμονής των μαθητών και μαντινάδες που οι μαθητές δημιούργησαν, ενώ στο κουτί συμπεριελήφθη και ένα ξεχωριστό δώρο, ο Ερωτόκριτος του Βιτζέντζου Κορνάρου ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια το κουτί παραδόθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο / Hellenic Children’s Museum ενόψει της διαδραστικής έκθεσης “Ένα Βήμα Μπροστά”.

Σε σχετική ανάρτηση του ο δήμαρχος Χερσονήσου αναφέρει:

Εχθές ήταν η μαύρη επέτειος της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της χαρακτηρισμένης ως τη «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία» ως επακόλουθο της μικρασιατικής καταστροφής.

Στη σημερινή πραγματικότητα, το προσφυγικό ζήτημα εξακολουθεί να αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας ως λαός, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ την ίδια στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα έχει υποχωρήσει πολύ από την κορυφή της ατζέντας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα που μας απασχολεί ως κράτος και ως πολίτες.

Πριν λίγες ημέρες πέρασε από την Ελλάδα και συνέχισε το ταξίδι της στην Ευρώπη, η Αμάλ, η ξύλινη ύψους 3,5 μέτρων κούκλα που συμβολίζει το ταξίδι όλων των εκτοπισμένων προσφυγόπουλων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Η 9χρονη Αμάλ, μεταφέρει το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε» και ξεκίνησε το ταξίδι της τον Απρίλιο του 2021 από τη Συρία. Συνολικά θα ταξιδέψει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα, περνώντας από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και καταλήγοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αναζήτηση της μητέρας της.

Στο πρωτότυπο αυτό ταξιδιωτικό φεστιβάλ ευαισθητοποίησης, «Το Ταξίδι» της Αμάλ, ο Δήμος Χερσονήσου με βαθιά ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στα παιδιά και θέλοντας να συμβάλει στην προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, συμμετείχε στο καλωσόρισμα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητά του, στοχεύοντας στην μετάδοση του ηχηρού μηνύματος για την προστασία κάθε εκτοπισμένου παιδιού, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών θεμάτων και Παιδείας, Κώστας Ζαχαριουδάκης παρέδωσε σε εκδήλωση στην Αθήνα το «κουτί της ανοιχτής αγκαλιάς» του δήμου Χερσονήσου, το οποίο περιείχε καρτ ποστάλ από τις περιοχές διαμονής των μαθητών και μαντινάδες που οι μαθητές δημιούργησαν, προκειμένου να επικοινωνήσουν το μήνυμα “Μην μας ξεχνάτε” μέσω της μουσικής (μαντινάδες) και της φιλοξενίας. Στη συνέχεια το κουτί παραδόθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο / Hellenic Children’s Museum ενόψει της διαδραστικής έκθεσης “Ένα Βήμα Μπροστά”.

Στο κουτί προσθέσαμε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, τον Ερωτόκριτο του Βιτζέντζου Κορνάρου, σε διασκευή για τα παιδιά για να τονίσουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, αλλά και μία μπάλα για παιδιά με οπτικές αναπηρίες, προβάλλοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής και του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι.

Τα σχολεία του Δήμου Χερσονήσου που συμμετείχαν είναι:

Νηπιαγωγείο Ελιάς

Νηπιαγωγείο Επισκοπής

Νηπιαγωγείο Ανάληψης

Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι

"google ad"

Α ΄και ΣΤ΄ Τάξη δημοτικού Σχολείου Γουρνών

Δ΄, Ε΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Ανάληψης

Α΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής

Γυμνάσιο Μαλίων

Μουσικό Σχολείο Γουρνών

Και το εξαιρετικό βίντεο με τη δουλειά των παιδιών:

https://www.youtube.com/watch?v=NrBziN5zqjY

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, αλλά και όσους εργάστηκαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας για κάθε εκτοπισμένο παιδί. Να μην τα ξεχνάμε, ειδικά τώρα που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...