27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κρίση στην Deutsche Bank: Καταρρέει η μετοχή – Εκτοξεύονται τα CDS

Ημερομηνία:

Επανέρχονται ο ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι μετοχές του ομώνυμου κλάδου στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Στο μάτι του κυκλώνα η μετοχή της Deutsche Bank που υποχωρεί πάνω από 12%, ενώ εκτοξεύονται τα CDS της τράπεζας.

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν για τρίτη ημέρα, με το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) να σημειώνει απότομη άνοδο χθες Πέμπτη, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη σταθερότητα και την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ειδικότερα τα CDS της Deutsche Bank σημείωσαν χθες σημαντική άνοδο στις 173 μονάδες εν μέσω ανησυχιών για το πλήγμα που θα επιφέρει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από την EKT. Οι μετοχές της Deutsche, έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. Oι μετοχές της Société Générale υποχωρούν πάνω από 7%, ενώ της Commerzbank πάνω από 8,3%.

Την ίδια στιγμή υπό πίεση βρίσκονται οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας. Ετσι τα ομόλογα AT1 (σ.σ. cocos) απόδοσης 7,5% σημειώνουν πτώση κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς στο δολάριο, κάτι που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη απόδοση στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας είναι διπλάσια πλέον σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν.

Υπενθυμίζεται ότι τα cocos (contingent-convertible) αποτελούν μια μορφή ομολόγων που προέκυψε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η οποία δεν παρέχει προστασία έναντι χρεοκοπίας.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,8%, το Παρίσι 1,95%. Πτώση 2,4% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Στο «κόκκινο» και τα futures στη Wall Street.

Eν τω μεταξύ περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ζητά από την ΕΚΤ ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμα. Όπως επεσήμανε, η ΕΚΤ όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα.

«Η εξέλιξη του πληθωρισμού βάσει των προβλέψεων, κατά την άποψη μου, δεν θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της ακολουθίας των αυξήσεων» υποστήριξε το «γεράκι» της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι στη συνέχεια το κόστος δανεισμού δεν θα πρέπει να μειωθεί πρόωρα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν μόλις οκτώ ημέρες μετά την κατά 50 μονάδες βάσης αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο Nagel.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόροι, φόροι, φόροι παντού! Και κουράγιο παλληκάρια… Σύνταξη στα 72

Μας τους ανακοινώνουν τόσο απλά στα δελτία ειδήσεων. Τόσο...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...