16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρανίου τόπος το αλσάκι στον Καλαθά: Κοπές δέντρων και θάμνων με στόχο τι; | Φωτός

Ημερομηνία:

Η Ομάδα πολιτών «Περιβάλλον Καλαθά» με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα καταγγέλει ότι με ενέργειες του δήμου μια όμορφη περιοχή στον Καλαθά μετατράπηκε σε «έρημο, άγονο τοπίο».

Διαβάστε τι αναφέρουν:

Πάνω από το μικρό, άγριο, παρθένο και άγνωστο για πολλούς φαράγγι του Καλαθά, παράλληλα στην οδό Στυλιανού Πιστολάκη και πίσω από τους επιβλητικούςευκάλυπτους, βρίσκεται ένα αλσάκι, το οποίο αποτελεί μία μεταβατική ζώνη ανάμεσα στον πάνω οικισμό του Καλαθά και τα δύο φαράγγια της περιοχής. Στο σημείο αυτό υπήρχαν μικρά μονοπάτια ανάμεσα σε πυκνήβλάστηση (δέντρα, θάμνοι, βότανα και άγρια λουλούδια) και ήταν ένα μέρος στο οποίο φωλιάζανε πολλά πουλιά. Σε αυτό το αλσάκι κάτοικοι τις περιοχής έκαναν τους περιπάτους τους και παιδιά έπαιζαν.Εκεί συναντούσαμε αρπακτικά πουλιά, εκεί βλέπαμε τις λαδανιέςνα ανθίζουνκαι άγριες τουλίπες (Tulipa cretica)να φυτρώνουν στην πλαγιά του φαραγγιού.

Ο Δήμος αποφάσισε να «καθαρίσει» την περιοχή. Δεν ήμασταν παρόντες/παρούσες όταν έγινε η επιχείρηση, αλλά βλέπουμε ακόμα φρέσκα πάνω στο χώμα τα χνάρια από τα μηχανήματα, τα οποία άφησαν πίσω τους ένα έρημο, άγονο τοπίο. Όλοι οι θάμνοι και τα μικρότερα δέντρα ξεριζώθηκαν και το μόνο που έχει μείνει μεταξύ άλλων είναι κάποιες ελιές και χαρουπιές. Να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους δράση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπυρική προστασία, γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν ένα απλό κλάδεμα και καθαρισμός της περιοχής.

Έρημο τοπίο εκεί που πριν υπήρχαν δέντρα και θάμνοι
πεταμένοι κορμοί και θάμνοι πάνω από το φαράγγι
Κρανίου τόπος το αλσάκι σήμερα μετά από τις εργασίες “καθαρισμού”…

Δεν έφτανε η κοπή των θάμνων και των δέντρων. Μεγάλες ποσότητες των κλαδιών πετάχτηκαν απλά στην πλαγιά του φαραγγιού ή τοποθετήθηκανστο πάνω μέρος της πλαγιάς. Φαίνεται ότι δεν υπήρξε καν η προσπάθεια και πρόθεση να απομακρυνθούν. Η παραμονή ξερών κλαδιών εκεί αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάςγια το φαράγγι και εμποδίζει τη βλάστηση στην πλαγιά.

Ζητάμε από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Χανίων να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

-Για ποιόν λόγο κόπηκαν τα δέντρα και οι θάμνοι και έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις;

-Με βάση ποια μελέτη έγινε αυτή η επιχείρηση;

-Ποιος επέβλεψε αυτήν την επιχείρηση και για ποιο λόγο πετάχτηκαν τα κλαδιά στην πλαγιά του φαραγγιού;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αυτό το αλσάκι και πως αναμένεται να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στη βλάστηση αυτής της περιοχής;

Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές :

-Να απομακρύνουν άμεσα τα κλαδιά από την πλαγιά του φαραγγιού και να μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο για την καταστροφή/αποσύνθεσή τους ή να μεταφερθούν στη ΔΕΔΙΣΑ,  η οποία διαθέτει ειδικά μηχανήματα για το θρυμματισμό τους και για τη δημιουργία κομπόστ.

-Να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν και να φυτευτούν παρόμοια φυτά και δέντρα που προϋπήρχαν εκεί για χρόνια.

-Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτεί το φαράγγι και να σταματήσουν οι εχθρικές δράσεις ενάντια στη φύση.

"google ad"

Ομάδα Περιβάλλον Καλαθά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...