17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Κρεμλίνο: Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επίθεση με drone – Αρνούνται οι ΗΠΑ ανάμειξή τους

Ημερομηνία:

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου να στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ φέρουν τη συνολική ευθύνη για όλες τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram την Πέμπτη.

“Καταρχάς, οι δημιουργοί και αυτοί που βρίσκονται πίσω από το καθεστώς του Κιέβου, που προέρχονται από τη Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το ΝΑΤΟ, φέρουν τη συνολική ευθύνη για όσα επιχειρεί να πράξει,” τόνισε.

Η διπλωμάτης τόνισε ότι οι Δυτικές χώρες έχουν “εξαλείψει τις νόμιμες αρχές της Ουκρανίας, τοποθετήσει τυχοδιώκτες και ληστές στην κορυφή, τους έχουν γεμίσει με χρήματα και όπλα, τους έχουν δώσει την αίσθηση της απόλυτης αδείας να κάνουν ότι θέλουν και να αισθάνονται ότι δεν κινδυνεύουν από καμία τιμωρία, και τους έχουν παρέχει πολιτική κάλυψη και στρατιωτική υποστήριξη.”

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πήγε ένα βήμα παραπέρα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της πως η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Δεν έχουμε ανάμειξη, λένε οι ΗΠΑ

«Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Κρεμλίνου είναι ψευδείς», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο MSNBC.

Ακόμη, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό. Ό,τι κι αν ήταν δεν μας αφορούσε», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν ή επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει εκτός των συνόρων της, πρόσθεσε. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς συνέβη στο Κρεμλίνο. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι συνέβη» και η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση, δήλωσε ο Κίρμπι.

Κάθε ανάμιξη αρνείται και η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Τι ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

"google ad"

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η φερόμενη ως ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου στο Μόσχα «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος. «Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Τρομοκρατική ενέργεια»

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», ανέφερε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Από την «τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν τραυματίστηκε. Το πρόγραμμα των εργασιών του δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί κανονικά, τονίζει επίσης.

Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πυκνοί καπνοί πάνω από το Κρεμλίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Μόσχας και έχει εγκαταστήσει αντι-αεροπορικά συστήματα οπλισμού αλλά και ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τα drones.

«Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα όταν και όπου κρίνει σκόπιμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δείτε το βίντεο

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...