19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρ. Αρσένης: Αντί για εξορύξεις κηρύξτε την Ελληνική Τάφρο περιοχή απόλυτης προστασίας

Ημερομηνία:

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τις σεισμικές έρευνες, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς αρνήθηκε ότι το πλοίο «Sanco Swift» που κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, είχε ξεκινήσει τις έρευνες 17 μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους, εν κρυπτώ και παράνομα.

Διαψεύδεται όμως από το στίγμα του πλοίου όπως αυτό εμφανίζεται σε ειδική δημόσιας χρήσης εφαρμογή στο διαδίκτυο από την οποία αποδεικνύεται ότι το πλοίο δεν βρισκόταν μόνιμα αγκυροβολημένο, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε στην απάντησή του ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Όλα αυτά τεκμηριώνονται από το υλικό που συγκέντρωσε η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»  και επισυνάπτεται.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι η ανακοίνωση της δήθεν έναρξης των σεισμικών ερευνών έγινε 17 ημέρες μετά την πραγματική τους έναρξη κατά τη διάρκεια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη μια ημέρα μετά την διαρροή της πρώτης λίστας υποκλοπών. Είναι προφανές, τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, ότι το έκανε σε μια ωμή απόπειρα αλλαγής πολιτικής ατζέντας.

Η θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, ένα σπάνιο θαλάσσιο φαράγγι βάθους 5000 μέτρων που περιβάλλει νότια την Κρήτη και Δυτικά τα Επτάνησα είναι τόσο σημαντική παγκοσμίως που οι θαλάσσιες αυτές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη (ΙΜΜΑ) από την IUCN ενώ στη Συμφωνία της ACCOBAMS έχει αποφασιστεί η δημιουργία προστατευόμενης περιοχής για τη διαβίωσή τους, απόφαση δεσμευτική για τη χώρα. Συνιστά τον μοναδικό τόπο αναπαραγωγής των φυσητήρων φαλαινών στην Μεσόγειο και, τον έναν από τους δύο βασικούς τόπους τροφής τους! Ο άλλος που βρίσκεται κοντά στην Ισπανία κηρύχθηκε ήδη απόλυτης προστασίας.

Με το δεδομένο ότι στις 2 Νοεμβρίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», και καθώς η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι προφανές ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στο σύνταγμα θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην κάνει το παραμικρό πριν την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ. Η συνταγματική ομαλότητα παραβιάστηκε ήδη όμως με την ιδιωτικοποίηση του νερού κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Οπλισμένος με την επιχειρηματολογία ακόμη και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε εξορύξεις για να μην καταστραφεί το περιβάλλον όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού», ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, ρώτησε την κυβέρνηση αν η έναρξη ερευνών σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησης να γίνουμε όντως όπως ο Κόλπος του Μεξικού μετά το καταστροφικό ατύχημα της BP. Η πιθανότητα αντίστοιχου ατυχήματος στην περιοχή της Κρήτης ανήκει στη σφαίρα της βεβαιότητας, δεδομένου ότι τα κοιτάσματα δεν βρίσκονται στα 1600 μέτρα όπως στο Μεξικό, αλλά στα 5 χιλιόμετρα! Και όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων  και Ενεργειακών Πόρων, οι τεχνολογίες για εξόρυξη σε τέτοια βάθη θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Και ας μην λησμονούμε, τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, ότι «στον κόλπο του Μεξικού θυσιάστηκαν 11 εργαζόμενοι, 5.000 θαλάσσια θηλαστικά και τρισεκατομμύρια νεαρά ψάρια ενώ μόνο οι απώλειες για την αλιεία έφτασαν τα 47 εκατομμύρια δολάρια σβήνοντας ολόκληρες παράκτιες κοινότητες. Έχουμε στην Ελλάδα την πρόθεση να βιώσουμε παρόμοιες απώλειες; Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις τύπου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να ζητήσουν από τις πολυεθνικές να πληρώσουν για μια τέτοια οικολογική και κοινωνική καταστροφή!»

Η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν μια σειρά από ευσεβείς πόθους, κενές υποσχέσεις και γενικόλογες δεσμεύσεις για αυστηρότερα πρωτόκολλα και διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, ήπια μέτρα και αυξημένο αριθμό παρατηρητών πάνω στα ερευνητικά πλοία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται δια της οπτικής επαφής η προστασία των κητωδών.

Καμία αξία δεν έχουν παρόμοιες διαβεβαιώσεις, τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι ηχοβολισμοί που γίνονται φτάνουν τα 250 ντεσιμπέλ, τη στιγμή που γνωρίζουμε πως όταν τα ντεσιμπέλ υπερβαίνουν τα 240, οδηγούν σε έκρηξη στα εσωτερικά όργανα των θαλάσσιων θηλαστικών!

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και οι ολιγάρχες εταίροι της βάλθηκαν να βομβαρδίσουν με μένος αυτό τον μοναδικό τόπο αναπαραγωγής των φυσητήρων, τον έναν από τους δύο βασικούς τόπους τροφής τους!

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους κατοίκους του, αντί να εξυπηρετεί τις μεγάλες πετρελαϊκές. Και ειδικά όχι στο σημαντικότερο φυσικό τόπο για τις φάλαινες και τα δελφίνια όλης της Μεσογείου, στην ελληνική τάφρο, που με βάση το IUCN και την ACCOBAMS, οφείλει να προστατεύεται.

Ο Κρίτων Αρσένης επανέλαβε, για άλλη μία φορά, ότι οι εξορύξεις είναι ένα μεγάλο ψέμα στο εμπόριο ελπίδας ενός λαού να βγει από τη φτώχεια στην οποία τον έχουν βυθίσει οι καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές. Είναι βέβαιο πως ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να φτάσει στους κατοίκους της χώρας μας, ούτε κατά ένα ευρώ δεν θα μειωθούν οι τιμές ενέργειας και καυσίμων. Αν βρεθούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αυτά θα ανήκουν στις πολυεθνικές και θα μας τα πουλάνε στην ίδια τιμή που τα πουλάνε και τώρα. Δείτε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει ενεργειακή αυτάρκεια από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα και όμως οι τιμές είναι τόσο ακριβές όσο στην Ελλάδα. Το μόνο που θα μείνει σε εμάς θα είναι οι ζημιές για τον τουρισμό και για το περιβάλλον που αναμένονται να είναι ανυπολόγιστες αλλά και μια όλο και πιο αβάσταχτη οικονομικά κούρσα εξοπλισμών.

Σταματήστε τις εξορύξεις, κηρύξτε την Ελληνική Τάφρο περιοχή απόλυτης προστασίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...