Του δικηγόρου Τάκη Αλεξανδράκη
Απεσταλμένοι πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, των οποίων την ποιότητα, τις προθέσεις και την υγειονομική κατάσταση ούτε η υπεύθυνοι της δράσης δεν γνωρίζουν, δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια ανθρώπων με αναπηρία.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
πάρτε τώρα την πρωτοβουλία να εγκριθεί το έκτακτο επίδομα για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων με αναπηρία. Ο εθελοντισμός αποτελεί πράξη προσφοράς ανθρώπου προς άνθρωπο.
Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία διαφόρων ομάδων να καλέσουν εθελοντές ώστε να παρέχουν ορισμένου είδους υπηρεσίες σε ανθρώπους με αναπηρία όπως η προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων.
Σημειώνεται πως ο συγχρωτισμός στις υπεραγορές, στα φαρμακεία εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ανθρώπους που εξαιτίας της χρόνιας πάθησής τους, της αναπηρίας τους ή της φαρμακευτικής τους αγωγής έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπ’ αυτή την έννοια η προσφορά των εθελοντών κρίνεται απαραίτητη.
Η βιαστική όμως στελέχωση αυτών των ομάδων με νέους εθελοντές εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρεισφρήσουν σε αυτές κακοποιά στοιχεία.
Είναι λογικό οι φίλες ή οι φίλοι με αναπηρία να είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτές τις πρωτοβουλίες, που θα φέρουν στο σπίτι τους πρόσωπα που δεν γνωρίζουν.
Αυτός ήταν και ο λόγος που πρότεινα στον Πρωθυπουργό να ενεργήσει αναλόγως για να θεσπιστεί άμεσα ένα έκτακτο επίδομα προς τους ανθρώπους με αναπηρία ώστε να μπορούν ν’ αμείβουν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους ως βοηθό.
Με το επίδομα αυτό θα μπορούν επίσης να καλύπτουν το κόστος μετακίνησής τους με ταξί προς τους γιατρούς, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα που υποχρεωτικά πρέπει να επισκέπτονται, αποφεύγοντας τα Μ.Μ.Μ. στα οποία ομοίως εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης.
“Κύριε Πρωθυπουργέ αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας»!