20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κ.Παπαδάκης: «Μόνος δρόμος ο κοινός αγώνας εργατών, αγροτών ενάντια στα μονοπώλια»

Ημερομηνία:

Συνέντευξη, από τις Βρυξέλλες, του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στον Βαγγέλη Πάλλα

 

Ξεκινάμε από τα ελληνοτουρκικά. Πώς είδατε την πρόσφατη προκλητική κίνηση της Τουκίας στα Ιμια;

Πρόκειται για επικίνδυνη, πολύ σοβαρή εξέλιξη. Πρόκειται για την παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων,21 χρόνια μετά την κρίση του 96, με την παρουσία μάλιστα των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνιστά κλιμάκωση της τούρκικης επιθετικότητας που προστίθεται στις διαχρονικές  παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είναι  εκτεθειμένη η κυβέρνηση κι όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, που εδώ και χρόνια συμπλέουν παρουσιάζοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια συνόρων. Μιλούσαν για απάνεμο λιμάνι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με τη ΝΑΤΟικη δύναμη παρούσα στο Αιγαίο, και τρεις μήνες αφού έχει αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή της ΕΕ. Διαψεύδονται όσοι γανώνουν εδώ και χρόνια το μυαλό του λαού μας με τα  «Ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» σύνορα στο Αιγαίο. Η παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ  όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά αποθρασύνει την τουρκική επιθετικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Εξίσου επικίνδυνος είναι κι ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση που αποδίδει σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Τέτοιες κυβερνητικές τοποθετήσεις δεν ανταποκρίνονται στον επικίνδυνο χαρακτήρα της κατάστασης, με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ο λαός μας να επαγρυπνά ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη να ενισχύσει  την πάλη του  για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ενίσχυση της κοινής πάλης Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

 

Πως αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης;

Η δραματοποίηση που επιχειρείται αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση  εντάσσεται στην επιχείρηση άσκησης κάθε είδους εκβιασμού στο λαό να αποδεχθεί τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που μαγειρεύονται με ή χωρίς ΔΝΤ. Να το έχουμε κάθαρο, κλείσιμο αξιολόγησης σημαίνει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Είναι σκέτη υποκρισία η δήθεν κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ότι δεν θα δεχθεί προδιαγεγραμμένα μέτρα για τα κατοπινά χρόνια. ΄Αραγε οι κόφτες, τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν ήδη αποφασιστεί, δεν προδιαγράφουν ντε φάκτο μέτρα για πολλά χρόνια; Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίστηκε πρόσφατα με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο ΕΚ ο  Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προωθεί καθορισμό του κατώτερου μισθού όπως και της αθλιότητας του υπο-κατώτατου μισθού) από το κράτος και όχι από Συλλογικές Συμβάσεις. Ενώ προωθείται αντί της μιας θέσης εργασίας το σπάσιμο της σε 2 και 3 εργαζόμενους με ψίχουλα των  200 και 300 ευρώ. Ενώ προωθείται κι  η δουλειά για ψίχουλα μετά τη συνταξιοδότηση με βάση τις ήδη πετσοκομένες συντάξεις, μια ακόμα «βέλτιστη πρακτική της ΕΕ» με την επωνυμία ενεργός γήρανση…Πεινούσαν δηλαδή οι άνεργοι, τώρα πεινάνε κι αυτοί που δουλεύουν…Αυτό είναι το περιβόητο κοινοτικό κεκτημένο: η προώθηση σκληρών αντεργατικών μέτρων σε όλες τις χώρες ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια ενώ πάλι για λογαριασμό τους θα απολαμβάνουν την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν για τη ανάκαμψη των δικών τους κερδών. Οι δε ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γερμανία που ξεπερνούν το ελληνικό ζήτημα οξύνονται για το ποιος θα διαχειριστεί το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος.

 

Για τα μπλόκα των αγροτών πως τοποθετείστε;

Στο στόχαστρο του αγώνα και των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που σε συνέχεια αυτής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους με εργαλείο τη διάκριση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Την ίδια στιγμή τους δίνει χαριστική βολή με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό, το φορολογικό. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. να γυρίσει την πλάτη τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του όσο και στη ΝΔ  που τους λέει να κάτσουν φρόνιμα ότι θα τους λύσει τάχα τα προβλήματα όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, ή τη ναζιστική ΧΑ που σκόπιμα βγάζει λάδι τους μεγαλοαγρότες, μεγαλέμπορους. Μόνος δρόμος ο κοινός αγώνας εργατών, αγροτών ενάντια στα μονοπώλια με τις μορφές που οι ίδιοι επιλέγουν ι με τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική εξουσία. Ο λαός μπορεί να, εργατική εξουσία να εμπιστευθεί και να ακουμπήσει στο ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...