18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

κ. Τσίπρα, η “πειραματική μέθοδος” καταστροφής των χημικών της Συρίας ήταν επικίνδυνη και είναι ασφαλής η “πειραματική μέθοδος” εξορύξεων νότια της Κρήτης;

Ημερομηνία:

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Ήταν Απρίλης του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη αντιπολίτευση και πλησίαζαν και πάλι Ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας στις 22 Απριλίου βρέθηκε στα Χανιά και έδωσε ομιλία. Η ομιλία δόθηκε στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Δίπλα του καθότανε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης και από την άλλη μεριά ο σημερινός υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων κ. Γιάννης Σαρρής. Λίγο πιο δίπλα η Σοφία Σακοράφα.

Τότε την επικαιρότητα στον τόπο μας μονοπωλούσε ένα θέμα που σήμερα έχει ξεχαστεί. Αυτό της καταστροφής των χημικών της Συρίας “δυτικά της Κρήτης”.

Η εφημερίδα μας είχε εξαρχής θέσει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις με σειρά ενημερωτικών άρθρων αλλά και συνεντεύξεις, δίχως να παρασυρθεί από υπερβολές που δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες.

Μάλιστα, είχαμε τονίσει πολλές φορές ότι αν και το ζήτημα της καταστροφής των χημικών εγκυμονεί κινδύνους  λόγω της πειραματικής φύσης της διαδικασίας που επιλέχθηκε για την καταστροφή τους, πολλαπλώς πιο επικίνδυνη είναι η παρουσία των ξένων βάσεων στα Χανιά, για τις οποίες λίγος λόγος γινόταν, αν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στη διαδικασία καταστροφής των χημικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχαν βγει τότε μπροστά στο κίνημα που είχε δημιουργηθεί με δηλώσεις πολύ έντονες που εγκαλούσαν την κυβέρνηση γιατί αντί να θέσει βέτο στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με πειραματική μέθοδο “επέβαλλε σιωπητήριο στον ελληνικό λαό”.

“Θα βροντοφωνάξουμε λοιπόν μακρυά τα χημικά από την Κρήτη. Πάρτε τα σκουπίδια σας αλλού. Αν θέλετε να τα ρίξετε στις θάλασσες, να τα πάτε στις βόρειες θάλασσες. Εδώ δε θα σας αφήσουμε εμείς κ. Μπαρόζο, δε θα σας αφήσει ο ελληνικός και κρητικός λαός”, είχε πει.

Τα χρόνια πέρασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Και αν το δίλημμα των ευρωεκλογών του 2014, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ήταν “με τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τα μνημόνια ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα”, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τα μνημόνια (με ανθρώπινο πρόσωπο) και δέχεται τα συγχαρητήρια της Μέρκελ.

Και ενώ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε όλες τις κινητοποιήσεις που είχαν  προγραμματιστεί για την διακοπή της καταστροφής των χημικών της Συρίας με πειραματική μέθοδο στη Μεσόγειο, τώρα, για τις εξορύξεις νότια της Κρήτης, δίπλα στις ακτές μας, με μία πειραματική μέθοδο που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί πουθενά, λένε ότι δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο αλλά μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας κατά την χθεσινή του ομιλία στα Χανιά, αποτελούν και “αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και ενεργειακού ρόλου του νησιού“.

Από τις τότε κινητοποιήσεις ενάντια στα χημικά της Συρίας στις οποίες συμμετείχε και ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης

Ναι, οι καιροί αλλάζουν σίγουρα. Κι απ’ ότι φαίνεται μαζί με τους καιρούς, αλλάζουν και οι κινδύνοι από τις πειραματικές μεθόδους.

Και έτσι, ενώ στην καταστροφή των χημικών με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης αλλά με τη συμμετοχή διεθνών φορέων και οργανώσεων και περιβαλλοντικών φορέων καπου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπήρχαν τρομεροί κινδύνοι για την Κρήτη, τώρα, στην εξόρυξη για υδρογονάνθρακες σε μεγάλο βάθος άνω των 3.000 μέτρων με μία πειραματική μέθοδο που δε θα έχει ξαναδοκιμαστεί, όπου τη διασφάλιση της επιτυχίας της έχουν οι εταιρείες, πλέον δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον, παρά μόνο οφέλη και αναβάθμιση του ρόλου του νησιού…

Άλλωστε, τώρα, την διακυβέρνηση της χώρας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που από τον αντιμνημονιακό αγώνα τελικά εφάρμοσε τα μνημόνια. Στις πειραματικές μεθόδους θα κολώσουν;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...