23.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Λάθη έδειξε η «νεκροψία» του ΟΟΣΑ

Ημερομηνία:

Η κρίση στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2011, αλλά και οι υπερ-αισιόδοξες  παραδοχές για την ανάκαμψη οδήγησαν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε λανθασμένους υπολογισμούς αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλή του.
Σε λάθος συμπεράσματα για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλη του οδηγήθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα και της υπέρμετρης αισιοδοξίας για την ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του με τίτλο «Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ κατά την διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση: Η νεκροψία» αιτιολογώντας τις λάθος εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη την περίοδο 2008-2012, αναφέρει ότι «οι προβλέψεις μας δεν κατάφεραν να αντικατοπτρίσουν πλήρως την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση που έλαβε χώρα πριν την εκδήλωση της κρίσης, που είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη και ευρύτερη μετάδοση των σοκ της οικονομίας».

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας του ΟΟΣΑ
• Η αύξηση του ΑΕΠ είχε υπερεκτιμηθεί κατά μέσο όρο στο διάστημα 2007-2012 , αντανακλώντας όχι μόνο τα λάθη στον υπολογισμό της οικονομικής κρίσης, αλλά και λάθη στον υπολογισμό της ανάκαμψης.
• Οι λανθασμένες προβλέψεις ήταν μεγαλύτερες σε χώρες που είναι πιο ανοιχτές σε εξωτερικές εξελίξεις και, επομένως, είναι εκτεθειμένες σε διαταραχές από άλλες οικονομίες.
• Τα μεγαλύτερα σφάλματα στις προβλέψεις της περιόδου 2007-2012 έχουν εντοπισθεί στις χώρες που πριν από την κρίση είχαν πιο αυστηρούς κανόνες στους τομείς εργασίας και προϊόντων.
• Η ανάκαμψη υπήρξε ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις στις χώρες στις οποίες οι τράπεζες είχαν χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια προ της κρίσης.
• Η αρνητική επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές), διαπιστώνεται μόνον σε κάποιες χρονιές, και μόνο όταν συμπεριλαμβάνεται στο δείγμα και η Ελλάδα.
•  Η επαναλαμβανόμενη άποψη ότι η κρίση του ευρώ θα εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, και ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν, υπήρξε η πιο σημαντική πηγή σφαλμάτων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ιστορικές συναντήσεις 2024” στον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία...

Κρήτη: Η υπερβολική ταχύτητα, η Νο1 παράβαση του ΚΟΚ στο νησί

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την πρόληψη...