28.8 C
Chania
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2026

Λαμπρές εκδηλώσεις στη Λάρισα για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης – Αποκαλυπτήρια μνημείου της 5ης Μεραρχίας Κρητών

Ημερομηνία:

Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Μαΐου στη Λάρισα, στο πλαίσιο των οποίων έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου των ηρώων της 5ης Μεραρχίας Κρητών. Στις εκδηλώσεις παρέστη και τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ενώ την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μαρμάρινου μνημείου, ο Γιώργος Πιτσούλης μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την πρωτοβουλία. Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως πράξη δικαιοσύνης και ιερής μνήμης, αναφερόμενος στη συγκλονιστική πορεία της 5ης Μεραρχίας Κρητών.

Ο Γιώργος Πιτσούλης υπογράμμισε ότι οι άνδρες της Μεραρχίας, αφού έγραψαν σελίδες ανδρείας στα αλβανικά βουνά, βρέθηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο όπου χαρακτηρίστηκαν παρανόμως αιχμάλωτοι πολέμου. Μίλησε για τη διαχρονική σχέση των δύο περιοχών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Από τη Λάρισα ψηλά ως του Ψηλορείτη τη θωριά, ένα το αίμα, η ψυχή, και η περηφάνια μια».

Τόνισε δε, ότι μπροστά στη γερμανική εισβολή στο νησί, οι άνδρες αυτοί πήραν τη γενναία απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολεμώντας δίπλα στον απλό λαό ενάντια στην πιο σύγχρονη πολεμική μηχανή της εποχής. «Οι μαχητές του Ψηλορείτη ήταν ηττημένοι στη ζωή, αλλά νικητές στην αναμέτρησή τους με την Ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, καταλήγοντας πως η μνήμη της Μάχης της Κρήτης παραμένει ζωντανή, διδάσκοντας την υπερπήδηση των δυσκολιών μέσα από τη δωρικότητα των ιδανικών.

Το πρόγραμμα των εορτασμών έλαβε χώρα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και στον ιστορικό Λόφο του Φρουρίου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης», με πρόεδρο τον Δημήτρη Δραγανιδάκη, σε στενή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Λαρισαίων. Το παρών έδωσαν και απηύθυναν χαιρετισμό κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της Θεσσαλίας, αποδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των δύο περιοχών.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ρένα Καραλαριώτου και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήρια Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου για τον θάνατο του Ν. Ταγαρά

Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνιος Περράκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Νικολάου Ταγαρά, αναφερόμενος στη μακρόχρονη συνεργασία τους.

Στο οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ μεταφέρεται η λαϊκή αγορά της Πέμπτης στα Χανιά

Στο οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ μεταφέρεται η λαϊκή αγορά της Πέμπτης στα Χανιά, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τρίτος μόνιμος χώρος μετά το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τη ΒΙΟΧΥΜ.

Υπογραφή σύμβασης συνεργασίας Ο.Α.Κ. Α.Ε. και Τ.Ο.Ε.Β. Οροπεδίου Λασιθίου για αρδευτικό νερό

Υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας Ο.Α.Κ. Α.Ε. και Τ.Ο.Ε.Β. Οροπεδίου Λασιθίου για παροχή αρδευτικού νερού από τη Λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Ισχύς έως 31/12/2026.