25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου: «Όταν η επιστήμη και η λογική δέχεται πλήγμα…»

Ημερομηνία:

 «όταν η επιστήμη και η λογική δέχεται πλήγμα από την εμμονή στην ανάπτυξη για τους λίγους …»
(με αφορμή την συζήτηση επέκτασης τους Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίουτου Δήμου Χανίων)

Οι δυνατότητες της επιστήμης να προβλέψει και να μελετηθούν έργα που καλύπτουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Χανιωτών είναι τεράστια. Από αντισεισμικά έργα ενίσχυσης των παλιών δημόσιων υποδομών, από αντιπλημμυρικά έργα, από έργα ανάπλασης και δημιουργία σύγχρονων δημόσιων χώρων αναψυχής όχι μόνο εκεί που συγκεντρώνεται ο τουρισμός και εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα από αυτό (στο κέντρο της πόλης) αλλά σε όλη την έκταση που ζει και εργάζεται ο Χανιώτης. Από κατασκευή νέων σχολείων , χώρων αθλητισμού και πολιτισμού, δωρεάν χώρων στάθμευσης και πολλά άλλα.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) στον καλλικρατικό δήμο Χανίων, αναδείξαμε ότι δεν φταίει η έλλειψη ΓΠΣ που λείπουν βασικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των Χανιωτών. Άλλωστε στο ήδη υπάρχον ΓΠΣ υφίστανται δεκάδες χώροι που οι μελετητές τους προόριζαν και είναι δεσμευμένοι για πολιτιστικά κέντρα, παιδικές χαρές, υγειονομικούς σταθμούς, για σχολεία και για λοιπές κοινωφελείς χρήσεις και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Και δεν υλοποιούνται γιατί τις τελευταίες δεκαετίες, προτεραιότητα για τις κεντρικές και τοπικές αρχές στην περιοχή μας είναι τα έργα και οι δράσεις που ενισχύουν το μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί την συγκέντρωση του τουριστικού προϊόντος σε όλο και λιγότερα χέρια. Γι` αυτό και θεωρούνται ως μη επιλέξιμα από το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και από τα κονδύλια της ΕΕ πολλά από τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός μας. Γι` αυτό και δεν συντηρούν τις πενιχρές υποδομές που υπάρχουν (τρανταχτό παράδειγμα το κολυμβητήριο Χανίων), και γιαυτό την στιγμή που δεν διαθέτουν 300.000€ για τη μετατροπή της οικίας Θεοδοράκηδων σε μουσείο στον Γαλατά η περιφέρεια Κρήτης επιδοτεί με 626.000€ την μετατροπή της βίλας Μπλάντς (παλιό γαλλικό προξενείο) σε boutiquehotel 13 δωματίων από Ινδικών συμφερόντων επενδυτές. Εξοικονομούν χρήματα από έργα που έχει ανάγκη ο Χανιώτικος Λαός και που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, για να επιδοτούν με πακτωλούς χρημάτων εφοπλιστές και ξενοδόχους.

Αυτές είναι οι πολιτικές παρωπίδες και της δημοτικής αρχής του Δήμου Χανίων, αυτή είναι η πολιτική της πυξίδα που την καθοδηγεί στο τι ανάπτυξη ευαγγελίζεται για την πόλη μας.Που πολλές φορές την οδηγά να στρέφεται με σθένος και με έπαρση όχι μόνο στην απλή λογική, αλλά ακόμα και κατά της ίδιας της επιστήμης προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό ανάπτυξης των Χανίων για λίγους και εκλεκτούς, μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Χανιωτών, όπως τα ονειρεύονται τα κόμματα που την συνέθεσαν και την στηρίζουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εμμονή της Δημοτικής Αρχής για κατασκευή μαρίνας στην Νέα Χώρα σε αντίθεση μετην εμπεριστατωμένημελέτη με επιστημονικό υπεύθυνο τον διακεκριμένο καθηγητή Κώστα Συνολάκη,  με τίτλο «Έρευνα χωροθέτησης Μαρίνας», η οποία σε 117 σελίδες επιστημονικών δεδομένων και αναλύσεων καταλήγει να αναφέρει την Σούδα ως βέλτιστη θέση για χωροθέτηση μαρίνας, και έπειτα αυτής την Αγία Κυριακή; Φαίνεται ότι οι επιπτώσεις που αναφέρονται στην μελέτη όπως για την μεγάλη πιθανότητα διάβρωσης της επικείμενης παραλίας της Ν. Χώρας, τη προσβολή των αρχαιολογικών χώρων, τον υπερκορεσμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ζητήματα που θίγονται στην μελέτη, δεν ενδιαφέρουν την ανάπτυξη που η δημοτική αρχή έχει προτεραιότητα για την πόλη.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εμμονή της δημοτικής αρχής να παρεμβαίνει στο κυκλοφοριακό, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου με περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ και δημοτική συγκοινωνία; Και που είναι τελικά αυτά τα περιβόητα περιφερειακά πάρκινγκ; Για την μαρίνα στην νέα χώρα είδαμε τρισδιάστατες απεικονίσεις, για τα πάρκινγκ δεν είδαμε ούτε σκαρίφημα.Το αποτέλεσμα το ζουν καθημερινά οι Χανιώτες των οποίων η κάθοδος στο κέντρο έχει γίνει μαρτύριο το χειμώνα, και όνειρο θερινής νυκτός το καλοκαίρι.Το κέντρο τελικά μαραζώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερο από την μικρή παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα που στηρίζεται από τον Χανιώτικο λαό, και σε συνδυασμό με τους όρους λειτουργίας του OPENMALL θα επιταχυνθεί όπως έχει γίνει πανελλαδικά το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων για να αφήσουν τον χώρο σε μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου και του τουρισμού.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εμμονή στην τουριστική ανάπτυξη που δείχνει η δημοτική αρχή, όταν με ευθύνη δική της δόθηκε θετική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο το 2020στην περιβαλλοντική μελέτη για κατασκευή 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας 216 κλινών, παρά το ότι ήταν σε θέση που το Β1 στάδιο του ΓΠΣ (υπό διαβούλευση τότε) προέβλεπε ως περιοχή ειδικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με πρόβλεψη απαγόρευσης κάθε δόμησης (στην παραλιακή περιοχή Άπτερα στην Παρηγοριά);

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εμμονή της δημοτικής αρχής για την χωροθέτηση του καταφυγίου ζώων στο Καμπάνι, απέναντι σε κάθε λογική, όπως αυτή είχε εκφραστεί και από εμάς, και από τους κατοίκους και από τις φιλοζωικές; Αλλά πέραν της λογικής, η ίδια η επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης επέκτασης του ΓΠΣ εισηγήθηκε τελικά με επιστημονικά δεδομένα αρνητικά στην χωροθέτησηαυτή. Ίδρωσε μήπως το αυτί της δημοτικής αρχής; Δυστυχώς όχι μόνο ο δήμαρχος απευθύνθηκε απαξιωτικά σε μια αξιόλογη μελετητήρια πολεοδόμο μέσα στο ΔΣ, αλλά μεθόδευσαν και την ίδια την διαδικασία συζήτησης και της απόφασης του Δ.Σ. ώστε να περάσει τελικά το πείσμα της δημοτικής αρχής.

Οι αναφορές για την αξία των πολεοδομικών σχεδίων ως εργαλείο για την «ισόρροπη» ανάπτυξη μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί όταν τα ακούμε από δημοτικές αρχές που παρουσιάζουν ως φυσιολογικό και σωστό η γη να είναι εμπόρευμα την αξία του οποίου θα την ρυθμίζουν οι κανόνες της αγοράς! Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής στην απαράδεκτη για τα δημοτικά δεδομένα των Χανίων εξέλιξη με το κτίριο του ΙΚΑ, να παρουσιάζεται ως «ιστορική» και ως «καλλίτερη»,η πιο ληστρική για τους εργαζομένους της πόλης μας συμφωνία ενοικίασης του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ από τον Δήμο Χανίων. Αντί για το αυτονόητο και το λογικό, (δωρεάν παραχώρηση του ΕΦΚΑ στον Δήμο), παρουσιάζεταιμια συμφωνία κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, με την οποία το ένα χέρι του κράτους (ΕΦΚΑ) ζητάει από το άλλο χέρι του κράτους (Δήμο) να πληρώνουν οι εργαζόμενοι του δήμου μας για 73 χρόνια μέσω των Δημοτικών τελών, ένα οικόπεδο το οποίο το έχουν ξαναπληρώσει στοπρώην ΙΚΑ με αγώνες, αίμα και ιδρώτα με τις ίδιες τους τις εισφορές!Και το τεράστιο ποσό των 5,7 εκ. ευρώ σε βάθος 73 χρόνων (10 φορές πάνω από την αξία του οικοπέδου!!) που θα εισρεύσει στα ταμεία του ΕΦΚΑ, θα δουν μήπως οι συνταξιούχοι αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ ή δοθούν μποναμάς σε δανειστές και επιδοτήσεις σε ξενοδόχους και εφοπλιστές;

Δεν είναι λοιπόν η ανικανότητα της δημοτικής αρχής που την εμποδίζει να κατανοήσει την λογική ή την επιστήμη σε πολλές από τις επιλογές της. Είναι πολιτική της επιλογή να εξυπηρετεί τα τουριστικά, εμπορικά και επενδυτικά συμφέροντα που εξυπηρετούν και τα κόμματα που την έχουν συνθέσει και στηρίξει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,). Είναι κοινό τους όραμα ένας δήμος -και κυρίως κέντρο της πόλης- βιτρίνα που θα κρύβει καλά τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανάγκες του λαού, αλλά θα εξυπηρετεί κάθε απαίτηση του μεγάλου -ντόπιου και ξένου- τουριστικού και εμπορικού κεφαλαίου και κυρίως τη μετατροπή του δήμου σε πεδίο αύξησης της κερδοφορίας του.

Κόντρα στα σχέδια που ουσιαστικά σημαίνουν “κλειστό” κέντρο και αφιλόξενη πόλη σε αυτούς που ζουν και εργάζονται εδώ, εμείς καλούμε τον Χανιώτικο Λαό , τα σωματεία και τους φορείς του να πάρουν την υπόθεση υποδομών της πόλης στα χέρια τους. Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κάθε συνοικίας, της κάθε γειτονιάς. Να μην συμβιβαζόμαστε με την προσπάθεια διαστροφής της πραγματικότητας που παρουσιάζουν το λογικό ως παράλογο, προτάσσοντας τα συμφέροντα των πολλών απέναντι στα συμφέροντα των λίγων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βουρλάκης Νίκος

"google ad"

ΛουτσέτηςΜπάμπης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ