22.8 C
Chania
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026

Λαϊκή Συσπείρωση: Η σύνδεση ΒΟΑΚ με αεροδρόμιο Χανίων «θυσιάζεται» για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταγγέλλει την καθυστέρηση των έργων σύνδεσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με το Αεροδρόμιο Χανίων και το λιμάνι της Σούδας, αποδίδοντάς την στα πολεμικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής βάσης της Σούδας. Το ζήτημα τίθεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Αλέκου Μαρινάκη, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες από το 2022 ότι «προχωρά» η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μελέτης, το έργο παραμένει στάσιμο. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά, επανέλαβε ότι «η μελέτη έχει ωριμάσει αλλά υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως προς τη χάραξη».

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζει αυτή την επωδό «μόνιμο άλλοθι» της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η μη κατασκευή του έργου οφείλεται στην υποταγή στα νατοϊκά συμφέροντα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο δρόμος «γίνεται θυσία για τα πολεμικά συμφέροντα των Νατοϊκών της Βάσης της Σούδας», με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων της «βολικής αντιπολίτευσης» που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Η παράταξη καταγγέλλει ότι οι κυβερνήσεις μετατρέπουν διαχρονικά την Κρήτη σε «πολεμικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων», εμπλέκοντας τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αναφέρεται ειδικά στην τρέχουσα κλιμάκωση με το Ιράν, σημειώνοντας τους κινδύνους για τον λαό που καλείται να πληρώσει «με το ράλι ακρίβειας και με τις επιπτώσεις στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις συνέπειες για την καθημερινότητα των κατοίκων των Χανίων και του Ρεθύμνου, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν έναν «δρόμο καρμανιόλα, 70χρονης», με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση από βαρέα οχήματα λατομείων, μονάδων σκυροδέματος, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της αμερικανικής βάσης, μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές και μπροστά από σχολεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την περιφερειακή αρχή να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Ποια ενημέρωση έχει από την κυβέρνηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μελέτης σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας, και τι ενέργειες θα κάνει για να καταγγείλει τους σχεδιασμούς και να απαιτήσει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων, όπως και της παράκαμψης της πόλης των Χανίων (δρόμος της Αγίας Μαρίνας).

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρά της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου για το σχέδιο καύσης απορριμμάτων

Έντονες αντιδράσεις και αιχμές διατυπώνει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου...

Νέα άφιξη μεταναστών: Διάσωση 43 ατόμων στους Καλούς Λιμένες

Μία ακόμη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές...

Ελαιοπαραγωγή: Εκτιμήσεις για μια πολύ καλή χρονιά – Προϋπόθεση η σωστή καρπόδεση

Δυστυχώς, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά... Ευνοϊκές...

Φραγκίσκος Παρασύρης: Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ανατολική Κρήτη

«Η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ανατολική Κρήτη...