20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

ΛΑ.ΣΥ Περιφέρειας: Άμεση ανάγκη καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων

Ημερομηνία:

Άμεση ανάγκη καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων στους ποταμούς

και τα ρέματα της Κρήτης και ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Για άλλη μια χρονιά οι κάτοικοι οι φορείς της Κρήτης, και ιδιαίτερα των Χανίων, αγωνιούν και είναι αγανακτισμένοι για την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ποτάμια και ρέματα τα οποία βρίσκονται κοντά ή μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού δεν έχουν προχωρήσει ακόμα και στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, δεν έχουν καθαριστεί φρεάτια, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και άλλες παρεμβάσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις.

Ειδικά μετά την πρόσφατη εμπειρία των περσινών έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων με τραγικά αποτελέσματα σε καταστροφές, απώλειες περιουσιών ακόμα και με απώλειες ανθρωπίνων ζωών, η αγωνία είναι μεγαλύτερη.

Τα κονδύλια που παρουσιάζει η Περιφέρεια Κρήτης ως αντιπλημμυρικά έργα, πέρα από το ότι είναι ανεπαρκή, αφορούν αποκαταστάσεις από τις περυσινές καταστροφές, χωρίς καμία πρόβλεψη για πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση για το μέλλον, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Ήδη μια πρώτη βροχή απείλησε με υπερχείλιση το Γεροπόταμο και υποχρέωσε το δήμο Φαιστού σε προληπτικό κλείσιμο των διαβάσεων του. Ο διαγωνισμός για τη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Γιόφυρο του Ηρακλείου έχει κολλήσει.

Δεν αρκούν κάποιες εργολαβίες καθαρισμού καλαμιών που πράγματι έχουν γίνει «δάση» στην κοίτη και στις όχθες των ρεμάτων και εκτός των κινδύνων σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα, επί πλέον αποτελούν εστία μόλυνσης, υποβαθμίζουν δραματικά το περιβάλλον και απειλούν τη δημόσια υγεία δίπλα σε σπίτια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους.

Η συνεχιζόμενη απουσία πρόληψης, η έλλειψη μελετών και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, αναδείχνει την προχειρότητα και ανεπάρκεια των «καθαρισμών» και την κοροϊδία της εκ των υστέρων αποκατάστασης των ζημιών. Η ευθύνη των προηγούμενων και τωρινών κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων είναι τεράστια.

Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με τη συνεχιζόμενη έλλειψη σχεδιασμού για τη λαϊκή στέγη και την ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, παρά τις αναξιόπιστες εξαγγελίες μελετών και χρηματοδοτήσεων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης

  • 1.Ποια άμεσα ουσιαστικά μέτρα καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων προτίθεται να πάρει ;
  • 2.Πως προτίθεται να προχωρήσει στη μελέτη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και στην προώθηση της κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή ;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

"google ad"

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...