18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Λετονία: Πορεία βετεράνων των Waffen-ss – Αντισυγκέντρωση από αντιφασίστες

Ημερομηνία:

Περίπου χίλιοι Λετονοί βετεράνοι των Waffen-ss, συνεργάτες των Γερμανών ναζί κατά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, καθώς και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν σήμερα στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

Καταπόδας τους ακολουθούσαν αντιφασίστες με σκοπό να «καθαρίσουν» την πόλη από το πέρασμα των νοσταλγών του Χίτλερ.

Η διαδήλωση των βετεράνων των SS ξεκίνησε στις 11:00 τοπική ώρα από το κέντρο της παλιάς πόλης της Ρίγας, μετά από επιμνημόσυνη δέηση. Οι συμμετέχοντες, κρατώντας εθνικές σημαίες των Βαλτικών Χωρών, διέσχισαν την πόλη έως το Μνημείο της Ελευθερίας, όπου απέθεσαν λουλούδια. Πολλοί από τους βετεράνους φορούσαν τη στολή των Waffen-ss.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=TCUfORLodOY”]

Τόσο στη διαδήλωση όσο και στην αντιφασιστική αντιδιαδήλωση απαγορεύτηκε η χρήση ναζιστικών αλλά και σοβιετικών συμβόλων, με “φόντο” την εξίσωση κομμουνισμού – ναζισμού που αποτελεί κρατική πολιτική στη Λετονία και σε άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ διαπνέει και την πολιτική της ΕΕ.

Οι αντιφασίστες διαδηλωτές καθάρισαν τα πεζοδρόμια γύρω από το μνημείο της Ελευθερίας, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λετονία.

Η Ρωσία καταδίκασε τη ναζιστική πορεία κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Πρόκειται για κίνηση που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της δίκης της Νυρεμβέργης», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Εξωτερικών στη ρωσική Βουλή.

Η Λετονική λεγεώνα των Waffen-ss αποτελούταν από περίπου 150.000 άτομα. Δημιουργήθηκε το 1943 με διαταγές του Αδόλφου Χίτλερ. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους η λεγεώνα επετίθετο στον Κόκκινο Στρατό, ενώ παραδόθηκε στους σοβιετικούς το 1945.

Η πορεία των βετεράνων του ναζιστικού τάγματος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου από το 1998, χωρίς η μέρα αυτή να έχει οριστεί ως επίσημη κρατική αργία.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...