27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Λετονία: Την κατεδάφιση σοβιετικού μνημείου για την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί ενέκρινε η βουλή

Ημερομηνία:

Οι Λετονοί νομοθέτες ενέκριναν, ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση ενός σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Ρίγα, καθώς το έθνος της Βαλτικής προσπαθεί να αποβάλει το ιστορικό του παρελθόν, εν μέσω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο που τροποποιεί μια συμφωνία του 1994 μεταξύ της Λετονίας και της Ρωσίας για τη διατήρηση των μνημείων της σοβιετικής εποχής στο κράτος της Βαλτικής εγκρίθηκε χθες Πέμπτη και θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου.

«Οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες…σημαίνουν ότι η Λετονία δεν μπορεί και δεν θα υποχρεωθεί να διατηρήσει …μνημεία της σοβιετικής κατοχής», δήλωσε ο Ριχάρντς Κολς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξηγώντας την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Λετονία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με τα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ότι η προστασία των σοβιετικών μνημείων θα ανασταλεί έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Η βουλευτής Κρίστα Μπαουμάνε δήλωσε ότι τα μνημεία είναι σύμβολα της ρωσικής κατοχής και των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Ένας μικρός αριθμός βουλευτών αντιτάχθηκε στην κίνηση αυτή, λέγοντας ότι πρόκειται για μνημεία για τη νίκη επί του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα σύγκρουση.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

Η ρωσική πρεσβεία στη Λετονία εξέδωσε μια αυστηρά διατυπωμένη δήλωση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της Ρίγα να αναστείλει την προστασία των σοβιετικών μνημείων εντός των συνόρων της.

Η πρεσβεία αναφέρει:

«Είμαστε εξοργισμένοι από την απόφαση της λετονικής Saeima να αναστείλει μονομερώς το άρθρο 13 της Ρωσο-Λετονικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας της 30ης Απριλίου 1994, το οποίο προβλέπει ότι η λετονική πλευρά προστατεύει, συντηρεί και φροντίζει τα μνημεία.

Αυτό το προδοτικό, αδικαιολόγητο βήμα δεν έχει ούτε ηθικούς ούτε νομικούς λόγους και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων της ίδιας αυτής συνθήκης.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ξεκάθαρα σε ολόκληρη την υπεύθυνη διεθνή κοινότητα το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής ελίτ της σύγχρονης Λετονίας: κυνισμό, διπλά μέτρα και σταθμά, πλήρη απόρριψη των πολιτισμένων τρόπων επίλυσης διακρατικών ζητημάτων και θρασύτατη περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου. Στη Λετονία, το πρόβλημα του ξεκαθαρίσματος του λογαριασμού με το ίδιο το ιστορικό της παρελθόν είναι μεγάλο».

Το επίμαχο μνημείο στο πάρκο Victory της Ρίγας αποτελεί εδώ και χρόνια μήλο της έριδος μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας και είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν τη Σοβιετική Λετονία από τους Ναζί εισβολείς.

Τα γεγονότα προκάλεσαν διαμάχη μεταξύ των περισσότερων πολιτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λετονία που μετά την απόσχισή τους το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει εγκρίνει σειρά νόμων με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής επιρροής και την ενίσχυση της θέσης της λετονικής γλώσσας και κουλτούρας.

"google ad"

tanea.gr

kosmodromio.gr

Με πληροφορίες από Tass

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...