15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λεχ Βαλέσα: Η Πολωνία δεν ανήκει στην ΕΕ – Χωρίς κράτος δικαίου, δεν έχει νόημα να σπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ

Ημερομηνία:

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Λεχ Βαλέσα πρότεινε να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σε μια συνέντευξη στην πολωνική πύλη Interia σχετικά με την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για τη χώρα του, ο Walesa, ο οποίος ήταν πρόεδρος μεταξύ 1990 και 1995, είπε ότι η αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις στη Βαρσοβία θα ήταν «αποτυχία» για την ΕΕ. 

Κατά τη γνώμη του, αυτά τα κεφάλαια θα κλαπούν «ούτως ή άλλως» και επομένως «χωρίς κράτος δικαίου, δεν έχει νόημα να σπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ».

«Η Ένωση, αντί να συμβιβαστεί με την Πολωνία, θα πρέπει να διαλυθεί και, λίγο αργότερα, να δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ με βάση τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία», είπε.

Αν η Πολωνία ήθελε ακόμα να ενταχθεί στη νέα ένωση, υποστήριξε ο Βαλέσα, θα έπρεπε «να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις της».

Ο ιδρυτής και μακροχρόνιος ηγέτης του Συνδικάτου Αλληλεγγύης, γνωστός για την άκρως κριτική του στάση απέναντι στη σημερινή ηγεσία της Πολωνίας, είπε ότι η χώρα του «χάνει δισεκατομμύρια εξαιτίας λίγων επιπόλαιων πολιτικών».

Ο Βαλέσα ισχυρίστηκε ότι ήταν απασχολημένος καλώντας τις άλλες χώρες να μην συμπεριφέρονται όπως οι Πολωνοί, καθώς, κατά τη γνώμη του, οι συμπατριώτες του «αγνοούσαν τη δημοκρατία, άφησαν τους λαϊκιστές στην εξουσία» και τώρα δεν ξέρουν «πώς να βγουν από αυτήν». Ο πρώην πρόεδρος είναι υπέρ της αφαίρεσης όλων των κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων από τους «επιπόλαιους πολιτικούς» ώστε να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα «χρέη» τους προς το έθνος.

Η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης, που στοχεύει να βοηθήσει την Πολωνία να αποκαταστήσει την πληγείσα από την πανδημία οικονομία της, ανοίγει το δρόμο για να ξεμπλοκάρει 23,9 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 11,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει το σχέδιο παρά τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας προκλήθηκε από την ετοιμότητα της Βαρσοβίας να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και από τη βοήθεια που παρείχε η Πολωνία σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η Πολωνία θα λάβει χρηματοδότηση μόνο όταν ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος. Η τελική έγκριση της χρηματοδότησης για την Πολωνία ανήκει στα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...