17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Όχι ευρωβουλευτών στην πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν- Θετικοί Κύρτσος και Κόκκαλης

Ημερομηνία:

Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, περίπου οκτώ στους 10 ευρωβουλευτές της ομάδας Renew Europe, δεν υποστηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πηγές της EURACTIV Γαλλίας.

Τρία στελέχη της ομάδας Renew Europe κάλεσαν τη Δευτέρα (6 Ιουνίου) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξάγει ψηφοφορία επί πρόταση δυσπιστίας κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι τρεις είναι η Ολλανδή Σοφί ιν’τ Βελντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ και ο Ισπανός αντιπρόεδρος του Renew Europe, Λουίς Γκαρικάνο.

Σύμφωνα με αυτούς, η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ θα πρέπει να λογοδοτήσει επειδή έδωσε το «πράσινο φως» στο πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης παρά τις αδυναμίες της Βαρσοβίας όσον αφορά το κράτος δικαίου – ένα θεμελιώδες σημείο διαφωνίας μεταξύ της Πολωνίας και της Επιτροπής, η οποία είχε μπλοκάρει τη χορήγηση κονδυλίων της ΕΕ στη Βαρσοβία για πάνω από ένα χρόνο.

Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, «συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει σοβαρά τους κανόνες της αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, της αφαιρούμε την υποστήριξή μας», έγραψε σε tweet του ο Γκι Φερχόφστατ, τη Δευτέρα (6 Ιουνίου).

Ωστόσο, η πρωτοβουλία τους δεν αντιπροσωπεύει τη συνολική θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Στεφάν Σεζουρνέ, πρόεδρο της ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν επικοινώνησε με τη EURACTIV Γαλλίας.

«Πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία τριών ευρωβουλευτών», δήλωσε η πηγή, επιμένοντας ότι μια «πολύ μεγάλη πλειοψηφία, περίπου το 80%» της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew δεν υποστηρίζει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο το κείμενο της πρότασης μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ευρωβουλευτών (δηλαδή 70 υπογραφές) και, για να εγκριθεί, πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των ψηφισάντων.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές διαφοροποιούνται

Την άποψη ότι η εν λόγω πρόταση μομφής δεν αποτέλεσε συνολική θέση του ευρωπαϊκού κόμματος Renew Europe φαίνεται να υποστηρίζει και ο Έλληνας ευρωβουλευτής του Renew, κ. Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος επισήμανε στις δηλώσεις του στη EURACTIV Ελλάδας, πως δεν υπήρξε πρωτύτερα κάποια εσωκομματική συζήτηση για την πρωτοβουλία των τριών ομολόγων του.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε στη EURACTIV Ελλάδας πως προσυπέγραψε το κείμενο των τριών ευρωβουλευτών γιατί «οποιαδήποτε χαλάρωση σε θέματα αρχών (όπως αυτή του κράτους δικαίου) στέλνει λάθος μήνυμα στην Ελλάδα όπου ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη πηγαίνει τη χώρα δεκαετίες πίσω σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ και σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου», αφήνοντας αιχμές προς την Αθήνα.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του Renew Europe, κ. Γιώργος Κύρτσος, φαίνεται, επίσης, να έχει την ίδια ακριβώς άποψη με τους τρεις υπογράφοντες την πρωτοβουλία. Τόνισε μάλιστα στις δηλώσεις του πως «σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν παρακάμψει -παρά τις αντιρρήσεις πολλών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την ανάγκη συμμόρφωσης της κυβέρνησης της Πολωνίας σε αυτές, τότε ναι, πρέπει να σταματήσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», παραφράζοντας τα λόγια του Βέλγου ομολόγου του, Γκι Φερχόφστατ.

Η EURACTIV Ελλάδας επικοινώνησε και με τον Έλληνα ευρωβουλευτή της Αριστεράς, κ. Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ορισμένα πράγματα δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεων» και τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αιρεσιμότητας για τη χρηματοδότηση.

Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε μάλιστα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπάρξει πέρα από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης. Η Κομισιόν ως θεματοφύλακας των αξιών οφείλει να τις προασπίζει και στην περίπτωση της Πολωνίας δεν το πράττει.»

euractiv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...