15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λεωνίδας Οικονομάκης: “Η Ροζα Νερα έχει την τύχη και την ατυχία να είναι η πιο όμορφη κατάληψη στην Ελλάδα”

Ημερομηνία:

Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι μέλος του συγκροτήματος Social Waste, με διδακτορικό στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου ενώ έχει κάνει μακροχρόνια έρευνα στην περιοχή των Τσιάπας (Μεξικό) και την Τσαπάρε (Βολιβία) και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε; Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί Cocaleros».

Με κείμενο που ανέρτησε στη σελίδα του στο facebook αναφέρει για την κατάληψη Rosa Nera:

Η Ροζα Νερα έχει την τύχη και την ατυχία να είναι η πιο όμορφη κατάληψη στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο ομορφότερο “μπαλκόνι” των Χανίων, κρεμασμένη πανω απο το παλιό ενετικό λιμάνι της πόλης.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τις πολιτικές,κοινωνικές,και πολιτιστικές δραστηριότητες της κατάληψης που ήταν πάντα ανοιχτές και προσβάσιμες για όλους χωρίς αντίτιμο, αποτελούσε πάντα πρόκληση για το οικονομικό και πολιτικό status quo της πόλης. Στη δική του κοσμοθεωρία όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, με το κατάλληλο αντίτιμο διαμορφωμένο με όρους αγοραίους: η υγεία, η παιδεία, ακόμα και τα ωραία μπαλκόνια, τα οποία θα πρέπει απο δω και πέρα να απολαμβάνουν όχι όλοι οι άνθρωποι ελεύθερα, αλλά οι “υψηλού επιπέδου τουρίστες” -διάβαζε “πλούσιοι” – που θα έρθουν “αύριο το πρωί” όπως δήλωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη στηρίζοντας την ξενοδοχοποίηση και τον “εξευγενισμό” του μνημείου-κατάληψης.

Το δικό της μπαλκόνι, αυτό του πολιτικού της γραφείου, που βρίσκεται στο ψηλότερο κτίριο ακριβώς απέναντι απο την πανέμορφη σκεπαστή αγορά, δεν είναι το πιο όμορφο, είναι όμως σίγουρα το πιο κεντρικό των Χανίων.

Για να μην έχει κανείς αμφιβολία σχετικά με το ποιός διαφεντεύει αυτήν την πόλη.

Έτσι δεν είναι κύριε Διγαλάκη μου;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...