17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής – Καθημερινές εντολές διακοπής στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Εναλλακτικός προμηθευτής ρεύματος αλλάζει τους όρους των συμβάσεων έπειτα από συλλογική αγωγή, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ)

Στην παύση λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του μηχανισμού παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναστείλει την εφαρμογή της με υπουργική απόφαση, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του κόστους και των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής έρχεται και ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ρεύματος. Ο ορισμός ανώτατης τιμής αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα πιέσει, σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών, της τιμές της κιλοβατώρας που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Λύση αναζητείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια της επιτροπής να αξιολογούν την ελληνική πρόταση για την ενέργεια.

Σε επίπεδο Κρήτης, όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, παρατηρείται αύξηση των εντολών διακοπών ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε o Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου, Παύλος Βαρδουλάκης, «στο Ηράκλειο εκκρεμούν 500 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και εκδίδονται περίπου 50-60 εντολές την ημέρα». Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί εκτελεστικό όργανο και οι αποφάσεις έρχονται από τους παρόχους.

Τον αριθμό των 500 συνολικά εντολών διακοπών ρεύματος επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώνστας στο neakriti.gr, ο οποίος τονίζει πως πλέον «αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να μας καλούν πολίτες προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Υπάρχουν νοικοκυριά που ζητούν βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς των οφειλών και αγωνιούν να μην τους αφαιρέσουν το ρολόι του ρεύματος, έχοντας μάλιστα άρρωστους μέσα στο σπίτι, θέτοντας έτσι και ζήτημα επιβίωσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε για τις διακοπές ρεύματος πως, «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Προσφάτως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής με την οποία «κόβονται μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

ΕΚΠΟΙΖΩ: Εναλλακτικός προμηθευτής ρεύματος αλλάζει τους όρους των συμβάσεων έπειτα από συλλογική αγωγή

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) ότι εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση τη ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αναλυτικά, τα εξής:

«Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει από τον Μάιο του 2021 την πρώτη συλλογική αγωγή για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως τη χρησιμοποιούσε εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλων καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγωγή αυτή επρόκειτο, έπειτα από αναβολές, να συζητηθεί την 18.5.2022.

Ωστόσο, την 16.5.2022 ο εναγόμενος προμηθευτής ενημέρωσε ότι προέβη σε εκτεταμένες αλλαγές στους ΓΟΣ συμβάσεων που συνάπτει με καταναλωτές. Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι τροποποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και, εκ πρώτης όψεως, ορισμένες από τις τροποποιήσεις που επέφερε φαίνεται ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της τήρησης της αρχής της διαφάνειας. Το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς από τους δέκα συνολικά όρους που είχαν προσβληθεί.

"google ad"

Από την άλλη, η ΕΚΠΟΙΖΩ επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε στοιχείο των όρων των επίδικων συμβάσεων κριθεί ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της αγωγής, όπως ο προσδιορισμός των ορίων Ll & Lu στη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρόπο ώστε αυτά να μην ακολουθούν τα δεδομένα της αγοράς και να οδηγούν αποκλειστικά σε αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αποστείλει την από 9.5.2022 επιστολή στη ΡΑΕ, ζητώντας της να παρέμβει ώστε να παύσουν όλοι οι προμηθευτές να προσδιορίζουν αδιαφανώς και σε εξωπραγματικές τιμές τα όρια Ll & Lu και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη όσων μεταβολών δεν ικανοποιούν τα αιτήματα της αγωγής, η τροποποίηση των επίδικων ΓΟΣ με στόχο τη συμμόρφωση του εναγόμενου προμηθευτή στο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή συνιστά μία πρώτη θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της ΕΚΠΟΙΖΩ για εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας στην αγορά ενέργειας.

Δεδομένων ότι: α) οι ΓΟΣ που είχαν προσβληθεί με την αγωγή έχουν σε σημαντικό βαθμό τροποποιηθεί από τον εναγόμενο προμηθευτή και β) η αγωγή κατατέθηκε πριν τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην αγορά της ενέργειας, επομένως τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησής της στα νέα δεδομένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ συμφώνησε στην προσωρινή ματαίωση της συζήτησης, ώστε να μελετηθούν με προσοχή οι μεταβολές των όρων και να επαναξιολογηθεί η στάση της σχετικά με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ήδη επικεντρωθεί στην εκδίκαση της δεύτερης συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και πρώτης κατά της ΔΕΗ, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα».

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ