30.8 C
Chania
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026

Λονδίνο: Οι τουρίστες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής COVID στη Βρετανία πριν το 2ο κύμα

Ημερομηνία:

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία «εισήχθησαν» οι περισσότερες λοιμώξεις κορωνοϊού στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας και την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από την Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου. Από την Κροατία, που ακολουθεί στη σχετική λίστα, προέκυψε το 16% των εισαγόμενων λοιμώξεων και από την Ισπανία το 14%.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τους λεγόμενους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με χώρες που θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου ως προς τον κορωνοϊό. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες δε χρειαζόταν να μπουν στη 14ήμερη καραντίνα που προβλεπόταν για τις αφίξεις από χώρες με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Σε αυτή την κόκκινη λίστα τοποθετήθηκαν άλλες χώρες που είναι δημοφιλείς με τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Η υποχρέωση καραντίνας για αφίξεις από την Ελλάδα άρχισε να ισχύει από το Νοέμβριο.

Η συνθήκη αυτή επηρέασε όχι μόνο τον αριθμό των τουριστών που μετακινήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, αλλά και τη διασπορά του ιού όταν οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν επί βρετανική εδάφους.

Η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Πάντως ο εκ των συντακτών της έρευνας καθηγητής Ντινές Αγκαργουάλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ πρόσθεσε ότι «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ήταν σαν να κλείνουμε την πόρτα αλλά να αφήνουμε ανοιχτό τον φεγγίτη».

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

skai.gr

 

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη για την εκλογή του ως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ευχές και στον απερχόμενο Μιχάλη Ζερβάκη.

Χρηματοδότηση 205.300 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Δήμο Χανίων για σχολικές υποδομές στα Περιβόλια

Το Υπουργείο Μετανάστευσης ενέκρινε 205.300 ευρώ στον Δήμο Χανίων για προσωρινές σχολικές υποδομές στα Περιβόλια. Προκατασκευασμένοι οικίσκοι και αναδιαμόρφωση χώρων.

Μνημόνιο Συνεργασίας ΙΤΕ-OHB: “Η Κρήτη διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί στο κορυφαίο διαστημικό νησί της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”

Μνημόνιο Συνεργασίας ΙΤΕ-OHB υπεγράφη στο Ηράκλειο για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών στην Κρήτη. Στόχος η δημιουργία Κέντρου Αριστείας και νέων θέσεων εργασίας.

Στ. Αρναουτάκης: «Στηρίζουμε έμπρακτα το πρόγραμμα SPACE-Crete» – Η Κρήτη στο επίκεντρο των διαστημικών τεχνολογιών

Ο Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε τη δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης για το πρόγραμμα SPACE-Crete με ΙΤΕ και OHB. Υπογραφή συμφωνίας στο Ηράκλειο για διαστημικές τεχνολογίες.