16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λονδίνο: Οι τουρίστες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής COVID στη Βρετανία πριν το 2ο κύμα

Ημερομηνία:

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία «εισήχθησαν» οι περισσότερες λοιμώξεις κορωνοϊού στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας και την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από την Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου. Από την Κροατία, που ακολουθεί στη σχετική λίστα, προέκυψε το 16% των εισαγόμενων λοιμώξεων και από την Ισπανία το 14%.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τους λεγόμενους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με χώρες που θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου ως προς τον κορωνοϊό. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες δε χρειαζόταν να μπουν στη 14ήμερη καραντίνα που προβλεπόταν για τις αφίξεις από χώρες με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Σε αυτή την κόκκινη λίστα τοποθετήθηκαν άλλες χώρες που είναι δημοφιλείς με τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Η υποχρέωση καραντίνας για αφίξεις από την Ελλάδα άρχισε να ισχύει από το Νοέμβριο.

Η συνθήκη αυτή επηρέασε όχι μόνο τον αριθμό των τουριστών που μετακινήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, αλλά και τη διασπορά του ιού όταν οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν επί βρετανική εδάφους.

Η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Πάντως ο εκ των συντακτών της έρευνας καθηγητής Ντινές Αγκαργουάλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ πρόσθεσε ότι «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ήταν σαν να κλείνουμε την πόρτα αλλά να αφήνουμε ανοιχτό τον φεγγίτη».

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

skai.gr

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...