19.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Λουκέτο σε 230.000 επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Αρνητικοί οι δείκτες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που δείχνει μεγάλη μείωση τζίρου, θέσεων εργασίας και απώλεια εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων προς το πολιτικό σύστημα

Αναλυτικά, ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική βελτίωση της σχέσης προσλήψεων- απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός που αποδίδεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στη μετατροπή των θέσεων σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.

Η έρευνα, που τα αποτελέσματά της παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 εργαζόμενοι) όλης της χώρας, από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Αιχμάλωτοι χρεών

Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:

Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις (έχουν απομείνει 610.000), ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φτάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).

Μία στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθείσημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεωνεργασίας.
Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια. «Αιχμάλωτους των χρεών» χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.
Το 46,2% των επιχειρήσεων καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.

http://www.thepressproject.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ