26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Λύση και «στο και 5’» προκρίνει ο Γ. Βαρουφάκης

Ημερομηνία:

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία σε ορισμένα θέματα, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα τριβής, όπως τα εργασιακά και των ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες θέλουμε να περάσουμε από τη λογική εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές στη λογική της ανάπτυξής τους».

Λίγες ώρες μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες και λίγο πριν από το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει αμοιβαία σύγκλιση, έστω και «στο και 5’», με τους εταίρους και δηλώνει «ανοιχτός στις καλές ιδέες των εταίρων μας» και «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία σε ορισμένα θέματα, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα τριβής, όπως τα εργασιακά και των ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες θέλουμε να περάσουμε από τη λογική εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές στη λογική της ανάπτυξής τους».

Εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι παράμετροί του είναι ακόμη μία διαφορά με τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «καταθέτουμε πολύ εμπεριστατωμένες δράσεις, για διαφορετική προσέγγιση, πιο λελογισμένη και ρεαλιστική», με μείζονες προτεραιότητες τις μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Δεν υπάρχει Plan B»

Ερωτώμενος αν ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποιο έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στην αυριανή συνεδρίαση, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι «η σθεναρή στάση μας πάνω σε απολύτως λογικές βάσεις οδηγεί, σε τελική ανάλυση, έστω και “στο και 5’”, σε μια κοινώς αμοιβαία σύγκλιση».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ρήξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ακολουθεί τη στρατηγική της ειλικρίνειας, «χωρίς ίχνος μπλόφας», σημειώνοντας ότι « Plan B σε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει. Όπως όμως έχω πει και στη Βουλή, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση»

«Αυτό που ξεκίνησε δεν είναι διαπραγματεύσεις»

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαπραγμάτευση, αλλά οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των εταίρων συνευρίσκονται με στόχο να εξηγήσει η μία πλευρά τη θέση της στην άλλη, «με ρητή εντολή των προϊσταμένων τους να μη γίνει διαπραγμάτευση, αλλά απλά να γίνει μια εξερεύνηση του κοινού εδάφους μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μας»

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στους εταίρους να καταλάβουν ότι «σεβόμαστε τους κανόνες αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας υπαγορευτούν κείμενα και πολιτικές που, σε τελική ανάλυση, έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό συμφέρον».

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...