22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΜέΡΑ25 Κρήτης: Ο σεισμός μάλλον δεν ήταν το χειρότερο κακό

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση ΜέΡΑ25 Κρήτης:

Έναν χρόνο μετά, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Μόνο να ακούσουμε.

Συνηθίζεται στις επετείους των φυσικών καταστροφών να χτυπούν στην πλάτη τους πληγέντες, να υπόσχονται «ταχεία αποκατάσταση», «διαρκή μέριμνα» και «επιτάχυνση των διαδικασιών». Εμείς στους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου (και συνολικά των Δήμων Μίνωα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων) προτιμάμε σήμερα, έναν χρόνο μετά, να μην πούμε τίποτα.

Προτιμάμε να ακούσουμε και να παραθέσουμε τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι. 

Ένα χρόνο μετά:

*  Έχει φύγει από την περιοχή το 20% του πληθυσμού. Πάνω από 800 άνθρωποι ζουν ακόμα στους οικίσκους.

*  Υπάρχουν πάνω από 1000 σπίτια ακόμα πεσμένα χωρίς κανείς να χρηματοδοτεί τις χωματουργικές εργασίες ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα ή να γίνουν οι αναγκαίες κατεδαφίσεις.

* Μόλις το 4% των φακέλων χρηματοδότησης για την ανακατασκευή των σπιτιών έχουν εγκριθεί. Το αρμόδιο γραφείο στο Αρκαλοχώρι παραμένει στελεχωμένο με έναν (1) υπάλληλο.

* Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το πραγματικό κόστος επισκευών – οικοδομικών εργασιών απέχει έτη φωτός από τα έξοδα που καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση

* Οι τοπικές επιχειρήσεις φυτοζωούν. Κανείς δεν ακούει τις εκκλήσεις για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση του εργασιακού και λειτουργικού κόστους τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.

* Το 30% των πληγέντων δεν έχει λάβει καν ακόμα το επίδομα για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

* Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πληγέντων που λόγω της γραφειοκρατίας δεν έχουν απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ ή τα δημοτικά τέλη τα οποία καλούνται να καταβάλλουν για το πεσμένο ή κατεστραμμένο σπίτι τους.

Για όλα αυτά εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Δεν χρειάζεται εξάλλου, μιλούν οι αριθμοί και τα στοιχεία από μόνα τους. Ίσως ένα χρόνο μετά να αποδεικνύεται πως ο σεισμός δεν ήταν το μεγαλύτερο κακό. Το χειρότερο είναι η κοροϊδία. Λεφτά υπάρχουν, άμεσα και πλουσιοπάροχα αν πρόκειται να σωθούν οι εταιρίες ενέργειας. Όχι όμως για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο.

Στους κατοίκους των δύο Δήμων, που αυτές τις μέρες θα νιώσουν αρκετά χτυπήματα στην πλάτη, το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε είναι:

"google ad"

Μην τους πιστεύετε. Τίποτα δεν θα χαριστεί, όλα θα κερδηθούν μόνο με αγώνα.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΜέΡΑ25 είναι και θα είναι δίπλα σας.

* Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το Δελτίο Τύπου φαίνεται η εικόνα που έχει σήμερα, ένα χρόνο μετά, το κέντρο του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα αλλά η κοροϊδία κρατά ένα χρόνο…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ