20.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Μέσα στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και ο καθηγητής Φάνης Κακριδής: Δύο χρόνια μετά και ακόμα ούτε την είσοδο σε επικίνδυνη παιδική χαρά δεν κατόρθωσαν να κλείσουν

Ημερομηνία:

Όλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία στην Ελλάδα. Πολλές φορές, ακόμα και τα πιο βασικά. Και φαίνεται σα όλη αυτή η δυσκολία να λειτουργεί ως μία διδακτική διαδικασία, που μαθαίνει στον πολίτη να αδιαφορεί για τα κοινά.

Ο διακεκριμένος φιλόλογος – Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Φάνης Ι. Κακριδής κατήγγειλε στον Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη ότι σε μια παιδική χαρά, έγιναν εργασίες και στρώθηκε με τσιμέντο, δημιουργώντας κινδύνους για τα παιδιά. Όμως ο Δήμαρχος, αν και τον ευχαρίστησε για την ευαισθησία του στα κοινά, τον παρέπεμψε στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Από εκεί, ο καθηγητής, αφού περίμενε αρκετούς μήνες, κινητοποιήθηκε ξανά και ξανά, στέλνοντας έγγραφα σε μια σειρά υπηρεσίες, δίχως ποτέ να καταφέρει να βρει άκρη έτσι ώστε, τουλάχιστον να βάλουν μία πινακίδα που να ενημερώνει για την επικινδυνότητά της. Μετά από ενάμιση χρόνο, και αφού έκλεψαν τη μισή καγκελόπορτα, μέχρι και τα προστατευτικά θωράκια της τσουλήθρας, τίποτα δεν έγινε. Συμπέρανε ότι το ίδιο το κράτος δεν του άφηνε πλέον άλλη δυνατότητα παρά να αδιαφορήσει.

Για να σημειώσει:

«Δε θέλω  να έρθει στιγμή όπου σχεδόν θα εύχομαι να γίνει ατύχημα, για να ιδώ πώς και πάλι οι υπεύθυνοι θα ξεγλιστρήσουν.»

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του με τον τίτλο “Γραφειο-κρατικό”:

* * *

Ήταν για χρόνια  μια συνηθισμένη Παιδική χαρά, με μύλο, τραμπάλα, κούνιες,  τσουλήθρα, και κάτω άμμο, να μη χτυπήσουν τα παιδιά αν τύχαινε να πέσουν. Μια μέρα ήρθε από το Δήμο  συνεργείο, μάζεψε όλη την άμμο, και έστρωσε το χώρο με μπετό.  Δεν άργησε να φανεί  και το φορτηγό που ξεφόρτωσε και στοίβαξε εκεί δίπλα τις μαύρες πλάκες ενός μοντέρνου υλικού, που αντικαθιστά την άμμο. Έμεινε για βδομάδες  ο σωρός, ώσπου ήρθε πάλι το φορτηγό, φόρτωσε το υλικό και το πήρε.

Πέρασαν μήνες, ώσπου ως γείτονας σκέφτηκα να θυμίσω στον Δήμαρχο ότι έπρεπε κάτι να γίνει – και στις 20.4.15 του έγραψα:

Κύριε Δήμαρχε,  από έξι και παραπάνω μήνες η παιδική χαρά στον παραλιακό δρόμο από τη Νέα Μάκρη προς το Ζούμπερι έχει στρωθεί με τσιμέντο και μένει ορθάνοιχτη ! Με τις χειμωνιάτικες λιακάδες, και πολύ περισσότερο τώρα που ξανοίγει η άνοιξη, μπαίνουν παιδιά, και με κίνδυνο της ζωής τους παίζουν μύλο, τραμπάλα, κούνιες κλπ.

Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε την είσοδο, όπου κάποιος έχει αφαιρέσει τη μισή σιδερόπορτα, να την πουλήσει για παλιοσίδερα, και να αναρτήσετε μια πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο.  –  Καλή δύναμη !  – Φάνης Κακριδής, Δημότης.

Η απάντηση ήρθε γρήγορα  με αριθμ. Πρωτ . 9691/4.5.15 9:

Σε απάντηση της από 20.4.15 επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι έχει ανατεθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου η καταγραφή των παιδικών χαρών της περιοχής μας και ο έλεγχος καταλληλότητας αυτών.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας, και εγώ προσωπικά σας συγχαίρω για την ευαισθησία σας στα κοινά.

Με εκτίμηση–ο Δήμαρχος Μαραθώνος– Ηλίας Ψηνάκης.

"google ad"

Βλέποντας την καθυστέρηση, ανταπάντησα στο Δήμαρχο με το ακόλουθο γράμμα :

Σας επιστρέφω την απάντηση στην επιστολή μου της 29.4.15, ως απαράδεκτη.  Δεν επιτρέπεται η δημοτική εξουσία να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Αντί γι’ αυτό το γραφειοκρατικό  ‘ξεφόρτωμα’  ο υπάλληλος δεν είχε παρά να δώσει εντολή να κλείσει η είσοδος στην παιδική χαρά και να τοποθετηθεί μια απαγορευτική πινακίδα.

Από τότε πέρασαν δύο μήνες και τίποτα δεν έγινε. Στην τσιμεντοστρωμένη παιδική χαρά μπαίνουν καθημερινά και παίζουν παιδιά με κίνδυνο της ζωής τους.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι υπεύθυνος για τα πάρα πάνω άτοπα, και αν ακόμα έγιναν, όπως ελπίζω, χωρίς τη συμμετοχή σας, είστε εσείς.– Φιλικά– Φάνης Ι. Κακριδής.

Ο κίνδυνος να γίνει ατύχημα ήταν πραγματικά μεγάλος, και ένα μήνα αργότερα, στις 7.5.15, κατάθεσα  στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Μάκρης έγγραφο, που πρωτοκολλήθηκε με αριθμ. 9009/20/704. Η περιγραφή της κατάστασης τελείωνε με την ακόλουθη παράγραφο :

Το λιγότερο που μπορούσε και έπρεπε να κάνει ο Δήμος ήταν να κλείσει την είσοδο, όπου κάποιος έχει αφαιρέσει τη μισή σιδερόπορτα, να την πουλήσει για παλιοσίδερα, και να αναρτήσει μια πινακίδα που ν’ απαγορεύει την είσοδο. Το εζήτησα πριν από ένα μήνα με επιστολή μου στον Δήμαρχο Μαραθώνα, αλλά αδιαφόρησε. Έτσι παρακαλώ να παρέμβει η Υπηρεσία σας πριν γίνει ατύχημα.

Για τις φροντίδες σας ευχαριστώ –  Φάνης Ι . Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Πέρασε άπρακτος ένας και παραπάνω χρόνος, ώσπου είδα κι απόειδα, και έστειλα στο Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής την ακόλουθη αναφορά, συστημένη, με ημερομηνία 23.8.16:

Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες αφότου, με την επιστολή που σας επισυνάπτω σε φωτοτυπία (1) έκανα γνωστό στον Δήμαρχο Μαραθώνα ότι στη Νέα Μάκρη η Παιδική χαρά στη Λεωφόρο Ποσειδώνα προς το Ζούμπερι, ανοιχτή και τσιμεντοστρωμένη καθώς είναι, αποτελεί κίνδυνο θάνατο για τα παιδιά που μπαίνουν να παίξουν.

Ο Δήμαρχος μου απάντησε με την επιστολή που σας επισυνάπτω σε φωτοτυπία (2), την οποία θεώρησα απαράδεκτη, και του απάντησα με νέα επιστολή μου, που σας επισυνάπτω σε φωτοτυπία (3).

Επειδή οι μήνες περνούσαν και η κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη κατάσταση συνεχιζόταν, απευθύνθηκα στο Τμήμα Νέας Μάκρης της Ελληνικής Αστυνομίας με επιστολή που σας επισυνάπτω σε φωτοτυπία (4).

Από τότε πέρασε ένας και παραπάνω χρόνος, και τίποτα δεν έγινε πέρα από το ότι κάποιος έκλεψε τα προστατευτικά θωράκια της τσουλήθρας. Στην Παιδική χαρά μπαίνουν καθημερινά και παίζουν παιδιά, ανάμεσά τους προσφυγόπουλα από τον Άγιο Ανδρέα.

Παρακαλώ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, και για τις φροντίδες σας ευχαριστώ – Φάνης Ι. Κακριδής.

 

Αυτή τη φορά η απάντηση ήρθε σε μεγάλο φάκελο, με αριθμ. Πρωτ. 160649/462/2.9.16:

 

Ύστερα από το παραπάνω έγγραφο το οποίο μάς διαβιβάσθηκε από το γραφείο της Περιφερειάρχου Αττικής, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα-καταγγελίες, σχετικά με την παιδική χαρά στο Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνος, σας γνωρίζουμε ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των Παιδικών χαρών ανήκει στους δήμους.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3852/7-06-2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης»: « Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών καθώς και με τον συντονισμό κοινών δράσεων. Προς ενημέρωσή σας αποστέλλουμε την με αριθμό 27934/11.7.14 Υπουργική Απόφαση περί οργάνωσης και λειτουργίας παιδικών χαρών των Ο.Τ.Α.

Στη διάθεσή σας – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής – Πέτρος Φιλίππου.

 

Ομολογώ ότι δεν τη μελέτησα την Υπουργική Απόφαση στις επτά σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τ. 2 του αρ. Φύλλου 2029/25, Ιουλ. 2014), αλλά σήμερα 3.11.2016, όταν διαπίστωσα ότι τίποτα δεν άλλαξε, ότι η Παιδική Χαρά ήταν ακόμα ορθάνοιχτη και τσιμεντοστρωμένη,  αποφάσισα να αδιαφορήσω.  Δε θέλω  να έρθει στιγμή όπου σχεδόν θα εύχομαι να γίνει ατύχημα, για να ιδώ πώς και πάλι οι υπεύθυνοι θα ξεγλιστρήσουν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...