19.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Μπαλωμενάκης: Έτοιμο, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Ημερομηνία:

Ο νέος πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, που αντικατέστησε τον προσφάτως υπουργοποιηθέντα Σωκράτη Φάμελο, κάνει λόγο για αλόγιστο υπερδανεισμό, που προκάλεσε ένα χρέος της τάξης του 1,5 δις, το οποίο μένει απλήρωτο και χωρίς προοπτική και καταλογίζει προκλητική δανειοδότηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο νέος πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα “θαλασσοδάνεια” των τραπεζών σε ΜΜΕ και κόμματα, Αντώνης Μπαλωμενάκης, εκτιμά ότι «σύντομα ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαρτύρων» και ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα.

Παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει ένας βαθμός συναίνεσης», τονίζοντας ότι «μερικές περιπτώσεις είναι τόσο κραυγαλέες που δεν αφήνουν περιθώρια στρεψοδικίας».

Ο κ. Μπαλωμενάκης διαπιστώνει ότι μέχρι πρότινος, υπήρχε μια «αίσθηση παντοδυναμίας και αιωνιότητας, η οποία χαρακτήριζε κόμματα εξουσίας και ΜΜΕ, που οδήγησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό…Αποτέλεσμα, ένα ποσό ύψους ενάμισι δις ευρώ να μένει απλήρωτο χωρίς προοπτική», τονίζει, καταλογίζοντας προκλητική δανειοδότηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πάντως , αποφεύγει να εκφράσει εκτιμήσεις για το τελικό πόρισμα, σημειώνοντας ότι, τα συμπεράσματα, πολιτικά και ενδεχομένως και ποινικά, θα συναχθούν, αφού αξιολογηθούν όλες οι καταθέσεις και μελετηθούν οι 20.000 σελίδες πρακτικών μαζί με τα 60.000 συνοδευτικά έγγραφα που έχει στη διάθεση της η Εξεταστική.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο Αθ. πρακτορείο:

Από απλό μέλος της Εξεταστικής αναλαμβάνετε πλέον Πρόεδρος. Βαρύτερες οι ευθύνες σας τώρα. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας; Τι να περιμένουμε από δω και πέρα;

Η εξεταστική μέσα από  πολύμηνες και πυκνές διαδικασίες φώτισε μια ζοφερή πραγματικότητα της προηγούμενης περιόδου, ένα από τα παραπροϊόντα  της πολιτικής παρακμής που όλοι μας ζήσαμε .

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της θα έχει σχηματιστεί, ευελπιστούμε, μια εναργής όσο και τεκμηριωμένη “τοιχογραφία” μιας ολόκληρης εποχής. Καταστάσεων που,  κατά την προσωπική μου άποψη, είχαν ως κοινό παρανομαστή τους την αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται στην εξουσία είτε την πολιτική είτε την εξουσία του χρήματος .

Η δική μου αποστολή είναι να οδηγήσω τις εργασίες σε πέρας , γρήγορα, με σεβασμό στην αλήθεια και την αντικειμενικότητα. Σύνθετο και ογκώδες ως έργο, οπωσδήποτε , αυτό που απομένει. Ευτυχώς συνεπικουρούμαι από άξιους συναδέλφους αλλά και από την ομάδα εργασίας , που αποτελείται από πολύ αξιόλογα νέα άτομα. Υπάρχει και η παρακαταθήκη του Σωκράτη Φάμελου που εργάστηκε αθόρυβα και μεθοδικά και έχει δρομολογήσει πάμπολλα από τα αναγκαία . Συνεπώς η αισιοδοξία ότι θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το καθήκον που μας ανέθεσε η ολομέλεια της Βουλής διαθέτει στέρεες βάσεις .

Πού θα επικεντρωθείτε εσείς και πώς θα εργαστείτε για να εξασφαλίσετε κλίμα συναίνεσης στην επιτροπή;

Η ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων μας δημιουργεί την υποχρέωση ν´ αρχίσουμε την προετοιμασία για τη σύνταξη του πορίσματος. Αν λάβει κανείς υπ´ όψιν ότι εξετάστηκαν δεκάδες μαρτύρων , ότι μόνο τα πλήρη πρακτικά ανέρχονται σε όχι λιγότερες από 20.000 σελίδες , ενώ τα συνοδευτικά έγγραφα φτάνουν τις 60.000 , αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται καλός σχεδιασμός και καταμερισμός, αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος που θα τεθεί. Όσον αφορά τη συναίνεση, μπορώ να πως ότι -χωρίς να είναι όλα ρόδινα- ένας βαθμός συναίνεσης έχει ήδη επιτευχθεί. Είναι τόσο μεγάλο το αντικείμενο , τόσο κραυγαλέες μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται , ώστε και να ήθελε κάποιος να παρεμβάλλει εμπόδια, πολύ λίγα περιθώρια γκρίνιας και στρεψοδικίας θα του παρέχονταν. Καθώς μάλιστα τις εργασίες της Επιτροπής τις βλέπει ζωντανά όλη η Ελλάδα, μέσω της τηλεόρασης της Βουλής.

Πιστεύετε ότι από τις  καταθέσεις των μαρτύρων μέχρι σήμερα,  προκύπτει  ανάγκη να κληθούν και νέα πρόσωπα; Κι αν ναι, μπορείτε να μας πείτε ποιοι θα κληθούν;

Πρακτικά ο κύκλος των μαρτύρων που έχουν προγραμματιστεί ολοκληρώνεται σύντομα.

Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το συμπέρασμα που έχει βγει μέχρι σήμερα για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες; Που εντοπίζεται το πρόβλημα στο τρίγωνο κόμματα- τράπεζες- Μέσα Ενημέρωσης;

Η αίσθηση παντοδυναμίας και αιωνιότητας, θάλεγε κανείς, που χαρακτήριζε κόμματα εξουσίας και Μέσα Μαζικής Επικοινωνιας οδήγησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό. Κατά την έκφραση ενός μάρτυρα «γινόταν πάρτυ»….. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που , εν γνώσει ανώτερων και ανώτατων τραπεζικών στελεχών,  παραβιάζονταν κανόνες πιστοδότησης. Αποτέλεσμα ενάμιση περίπου δις  να μένουν απλήρωτα χωρίς προοπτική αποπληρωμής. Ιδίως προκλητικά ήσαν τα χρέη των δυο τότε μεγάλων κομμάτων που φαίνεται σήμερα αδύνατον να αποπληρωθούν. Στο πόρισμα θα υπάρχουν καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις .

Τελικά υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για  την εξυπηρέτηση Μέσων Ενημέρωσης και κομμάτων από τις τράπεζες;

Στο πόρισμα θα καταβληθεί προσπάθεια να καταγραφούν με πιστότητα και αντικειμενικό τρόπο και τέτοιες γενικού τύπου αναφορές που έγιναν από ορισμένους μάρτυρες . Τα συμπεράσματα , πολιτικά και ευρύτερα, ενδεχομένως και ποινικά, θα συναχθούν με την αποδελτίωση και την αξιολόγηση όλων των περιπτώσεων που έχουν καταμαρτυρηθεί.

Τι πρέπει να γίνει στο εξής για να αποτραπεί η διαπλοκή στις σχέσεις Μέσων Ενημέρωσης- κομμάτων και τραπεζών;

Μα είναι απλό. Να τηρείται η νομιμότητα και η διαφάνεια . Η κυβέρνηση έκανε ήδη το πρώτο βήμα και από φέτος υποχρεώνει σε δημοσιοποίηση της διαφημιστικής δαπάνης.  Χρειάζονται πρωτοβουλίες και σε άλλα πεδία. Γι’ αυτές  πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν και τα συμπεράσματα από το έργο της επιτροπής. Όταν  από την  πλευρά των τραπεζών και από τους αποδέκτες του δανεισμού τηρούνται οι κανόνες, που δεν λείπουν από το νομικό πλαίσιο που διέπει είτε τα κόμματα είτε τα ΜΜΕ, τα φαινόμενα θα περιορίζονται. Το παράδειγμα των τηλεοπτικών αδειών με την μακρόχρονη παρανομία είναι ,νομίζω, ενδεικτικό γιατί πρέπει να καθιερωθεί και να εφαρμόζεται πάντοτε και παντού η νομιμότητα.

Η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική, υποστηρίζει ότι έχετε βγάλει ήδη το πόρισμα σας;  Τι απαντάτε;

Ήδη οι προηγούμενες απαντήσεις μου που κάνουν λόγο για επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης των περιπτώσεων που προκύψανε μέσω των μαρτυρικών καταθέσεων, περιέχουν την απάντηση στο ερώτημά σας αυτό. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν προκατασκευασμένες «αλήθειες» ή συμπεράσματα. Η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, θέλησε εξαρχής να υποβαθμίσει το ρόλο της επιτροπής και κατά διαστήματα ενεργοποιούσε αυτήν την κατηγορία . Με το πόρισμα θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις.

Πότε θα έχετε έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής και τι θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος;

Στα μέσα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί το πόρισμα και να παρουσιαστεί στην Ολομέλεια, για τα περαιτέρω, όπως ορίζει ο κανονισμός. Το τι θα προταθεί τότε και ποιές θα είναι οι προτάσεις των κομμάτων για τα επόμενα βήματα, θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από το περιεχόμενό του. 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ