18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Μέχρι και 32% μειώθηκε ο κατώτατος μισθός

Ημερομηνία:

Ονομαστική μείωση πρωτοφανούς εύρους είχε ο κατώτατος μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, σύμφωνα την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Οι πολιτικές λιτότητας εκτίναξαν την ανεργία στο 1 εκατομμύριο, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στους νέους, με τη μεταβολή στο ποσοστό να ξεπερνάει το 30% μεταξύ 2009 και 2013, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας.

Η έκθεση δείχνει ότι από το 2010 μέχρι το 2014 οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μειώθηκαν από 65 (2010) σε μόλις 14 (2014), ενώ την ίδια περίοδο οι επιχειρησιακές ΣΣΕ από 227 το 2010 αυξήθηκαν σε 976 το 2012, για να «κατρακυλήσουν» το 2014 σε 286.

Επίσης, την περίοδο της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση, ενώ τα τελευταία χρόνια οι φτωχοί γίνονται ακόμη φτωχότεροι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΝΕ.

Συγκεκριμένα, ο φτωχός πληθυσμός της χώρας υπερδιπλασιάστηκε έως το 2012, δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους στη χώρα είχαν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009 (ποσοστό 42,3%).

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, μιλώντας χθες στο πλαίσιο στη ΔΕΘ πρότεινε τρεις λύσεις.

♦ Επανασχεδιασμός της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας βάσει του άξονα: βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα – βιώσιμο χρέος.

Η ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης: Βασικό προαπαιτούμενο για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί η χρηματοδότησή τους μέσω της «ρήτρας επανεπένδυσης των τόκων».

Δηλαδή, να συμφωνηθεί να μην πληρώνονται οι τόκοι του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και το κονδύλι που εξοικονομείται να διατίθεται για επενδύσεις , συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

♦ Για την ενίσχυση της κατανάλωσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση «προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης».

♦ Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...