18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μήνυμα Γιούνκερ: Το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί όποια κι αν είναι η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Μήνυμα για την κατά γράμμα τήρηση του νέου προγράμματος, από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο.

«Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε. Εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική», δήλωσε.

Μνημονεύοντας τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες – μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, αν και έσπευσε να πει ότι «δεν υπάρχει ακόμα λύση του ελληνικού προβλήματος».

«Προσπαθούσα να εξηγήσω στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι στην Ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική. Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα, θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία», είπε.

«Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τα αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολλή δουλειά ακόμα και στις διακοπές», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τη θέση του ότι το Grexit δεν είναι επιλογή και σημείωσε ότι είχε πει στον κ. Τσίπρα πως «δεν είναι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του». «Ήξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ’αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε», συνέχισε.

Κατά τον Γιούνκερ, το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό, αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Όπως υποστήριξε, δεν του άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν «δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», σαν να μην είναι σοβαρή χώρα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι πρέπει η Ε.Ε. να δείξει περισσότερο σεβασμό τους Έλληνες, ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων, που «εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...