18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Μαζική η απεργιακή κινητοποίηση στα Χανιά – Η πορεία διασπάστηκε σε δύο διαφορετικές | Φωτός

Ημερομηνία:

Μαζική ήταν η κινητοποίηση στα Χανιά στα πλαίσια της πανελλαδικής απερργίας που είχε κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ, αν και δεν έλειψαν τα απρόοπτα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Για μιάμιση περίπου ώρα οι εκπρόσωποι σωματείων, συνδικάτων και συλλόγων εργαζομένων μιλούσαν στους συγκεντρωμένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την ανυπαρξία δικαιωμάτων, για τους χαμηλούς μισθούς, για την ακρίβεια, για τους αντεργατικούς νόμους.

Τα βασικά αιτήματα είναι τα εξής:

– Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

– Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

– Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

– Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

"google ad"

– Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».

– Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

– Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 11.30 το πρωί με τα σωματεία του ΠΑΜΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων (που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία των απεργών) να αφήνουν μεγάλη απόσταση από τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Μάλιστα, ο διαχωρισμός τελικά έγινε οριστικός αφού οι διαδηλωτές του Εργατικού Κέντρου έστριψαν από την Πλατεία 1866 ακολουθώντας τη συνηθισμένη πορεία, όμως η συντριπτική μάζα των διαδηλωτών έστριψε στη Χάληδων και συνέχισε την πορεία μέσα στο Παλιό Λιμάνι.

Το σημείο όπου η πορεία διασπάστηκε. Οι λίγοι διαδηλωτές του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνέχισαν ανεβαίνοντας την Πλατεία 1866 ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνέχισαν στη Χάληδων

Η πορεία πάντως ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα με τους διαδηλωτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ