18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι – «Ξεμείναμε από πυραύλους»

Ημερομηνία:

Η έλλειψη μέσων αντιαεροπορικής άμυνας σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι ανίσχυρη να ανακόψει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, που την περασμένη εβδομάδα είχαν ως συνέπεια να καταστραφεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιφέρεια του Κιέβου, παραδέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη στο αμερικανικό PBS NewsHour ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η χώρα του κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας.

«Σας λέω ειλικρινά ότι χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα νίκης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε με 11 πυραύλους το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Τρίπιλσκα την περασμένη εβδομάδα.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τους επτά πυραύλους, αλλά οι άλλοι τέσσερις έπληξαν το εργοστάσιο και το κατέστρεψαν.

«Γιατί; Επειδή δεν είχαμε κανένα πύραυλο. Ξεμείναμε εντελώς από πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Κάνοντας συγκρίσεις με την αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν, ο Ζελένσκι είπε ότι η απάντηση των δυτικών χωρών στην επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης απέδειξε τη δυνατότητά τους να προστατεύσουν τους συμμάχους τους.

«Το Ισραήλ μόνο του δεν θα μπορούσε να προστατευθεί από τέτοιο κύμα επίθεσης. Και εδώ χρησιμοποιήθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπορία και άλλα μέσα, που – το λέω ειλικρινά – η Ουκρανία δεν τα διαθέτει», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί το Ισραήλ είχε τόσο αποφασιστική υποστήριξη από τα κράτη του ΝΑΤΟ, παρόλο που δεν είναι το ίδιο μέλος της συμμαχίας.

«Το Ισραήλ δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπερασπίζονται το Ισραήλ. Έδειξαν στις ιρανικές δυνάμεις ότι το Ισραήλ δεν είναι μόνο του. Και αυτό είναι ένα μάθημα. Αυτή είναι η απάντηση σε οποιονδήποτε, σε όποια ήπειρο, λέει ότι χρειάζεται να παρέχεται πολύ προσεκτικά η βοήθεια στην Ουκρανία για να μην εμπλακούν οι χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο».

Νέα προσπάθεια έγκρισης της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του αμερικανικού κογκρέσου, Μάικ Τζόνσον δήλωσε στο μεταξύ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επαναληφθεί η προσπάθεια έγκρισης του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο θα διαχωριστεί από τους προϋπολογισμούς χρηματοδότησης του Ισραήλ και της Ταϊβάν.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την έγκριση του πακέτου, καθώς η πρωτοβουλία του Μάικ Τζόνσον αντιμετωπίζεται αρνητικά ακόμα και από το δικό του κόμμα.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «παράξενη» και «καθαρά πολιτική» την απόφαση διαχωρισμού του πακέτου αμερικανικής βοήθειας προς την χώρα του, από εκείνα προς την Ταϊβάν και το Ισραήλ.

"google ad"

«Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα στην Ουκρανία. Ενδιαφέρονται μόνο για τα ποσοστά έγκρισης της πολιτικής τους από τους πολίτες. Γι αυτό γίνονται όλα», είπε ο Ζελένσκι και κάλεσε το αμερικανικό κογκρέσο «να σκεφτεί δύο φορές» την παροχή στήριξης στην Ουκρανία που εξαρτάται από την αμερικανική βοήθεια.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ