14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μακρόν και Σολτς έσπασαν το «εμπάργκο» – Συνομιλία για 80 λεπτά με τον Πούτιν

Ημερομηνία:

Ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για την επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά και τη σημερινή (28/5) τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μακρόν-Σολτς και Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θέλει να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ιδίως διά θαλάσσης», επιβεβαίωσε η Γερμανική Καγκελαρία μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος «δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευτεί τη διάλυση της ζώνης ναρκών -η οποία είχε δημιουργηθεί για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών- για να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες, ενώ θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών διά μέσου πλοίων», διαβεβαίωσε η Γερμανική Καγκελαρία, διευκρινίζοντας ότι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στον «κεντρικό ρόλο» που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη για να εγγυηθούν τις εξαγωγές.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ευθύνη για την τρέχουσα επισιτιστική κρίση, είναι «έτοιμη» να βοηθήσει μια «απεριόριστη» εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Ουκρανία, ένας από τους κυριότερους παγκόσμιους εξαγωγείς σιτηρών, έχει όντως αντιμετωπιστεί, από την αρχή της ρωσικής εισβολής, με τον αποκλεισμό των λιμανιών της.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών, η οποίες πραγματοποιήθηκε με φόντο τους φόβους για σοβαρή επισιτιστική κρίση λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διεμήνυσε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι η χώρα του επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ούτως ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σοβαρές, απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι, ζήτησαν Μακρόν-Σολτς

Παράλληλα, οι Μακρόν και Σόλτς ζήτησαν από Πούτιν να προβεί σε «σοβαρές, άμεσες διαπραγματεύσεις» με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ογδόντα λεπτών με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δυο ηγέτες «επέμειναν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Γερμανική Καγκελαρία. Ο Μακρόν και ο Σολτς «κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο για σοβαρές, άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, και μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση».

Ο Μακρόν και ο Σολτς, σύμφωνα πάντα με την καγκελαρία, ήταν «αφοσιωμένοι στο ζήτημα της συνέχισης του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και στις προσπάθειες για τον τερματισμό του». Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «κάλεσαν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού». Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στο Σιεβιεροντονέτσκ, στο Ντονμπάς, όπου οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι.

Οι δυο δυτικοί ηγέτες «λαμβάνουν θετικά τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου να μεταχειριστεί τους αιχμαλώτους μαχητές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως με τις Συμβάσεις της Γενεύης, και να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...