21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Μανουάλι: Ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύτηκαν

Ημερομηνία:

Να μην πωλήσουμε την ποιότητα στις πρώτες ύλες, στη μαγειρική και στο περιβάλλον, επιλέξαμε. Και όταν ξεκινήσαμε και όταν συνεχίζαμε και όταν ξέσπασε η κρίση. Να μην πωλήσουμε “μεταξωτές κορδέλες”, ακρίβεια που θα απαγόρευε την πρόσβαση σε πολλούς που… θα ήθελαν, επιλέξαμε. Ωστόσο, επιλέξαμε να πωλήσουμε το ίδιο το “Μανουάλι”. Να αποσυνδεθούμε από τη δουλειά της νύχτας, από το “επιχειρείν της νύχτας” που συνιστά εξαιρετικά επώδυνο τρόπο ζωής και εν προκειμένω αποτελούσε, κάθε βράδι, αιτία στεναχώριας για τα παιδιά του γράφοντα

Συμπλήρωσα, άλλωστε 13 χρόνια στο “γαστρονομικό επιχειρείν της νύχτας”, φτάνει. Και η οικονομική απολαβή δεν ήταν τέτοια που -με κοσμικά κριτήρια- να “άξιζε τον κόπο” η …θυσία. Το “Μανουάλι”, λοιπόν είναι παρελθόν! Ως τόπος και ως τρόπος. Ως επιχειρηματική ιδέα δεν έχει αποκλειστεί αλλά η επιστροφή της , αν γίνει, θα αφορά στη μέρα, σε ημερήσια γεύματα και όχι δείπνα. Καλλιφαγείον, πάλι αλλά Μαγειρείο ημέρας! Εκτός από τούτο, θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό που τόσο αγαπώ, την μαγειρική. Και σκέφτομαι να το κάνω μαγερεύοντας σε οικογενειακές-κοινωνικές εκδηλώσεις που θα γίνονται σε σπίτια, σε κήπους,αυλές και πισίνες ή και σε πιο εναλλακτικούς χώρους σε “λαγγούς και σε φαράγγια”, στην εξοχή. Θέλω, επίσης, να συνεχίσω να ασχολούμαι με την έτερη αγαπημένη απασχόληση, την δημοσιογραφία, την έντυπη -όσο και εάν ακούγεται εκτός εποχής τούτο- δημοσιογραφία. Θα δείξει.

Ανεξάρτητα από τα προαναγραφόμενα αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους (πλην μόνο μίας) τους ανθρώπους που συνεργάστηκαμε για την δημιουργία και την λειτουργία του καλλιφαγείου μας. Επίσης, να ευχαριστήσω θερμά και κύρια όλους τους πελάτες μας και ειδικά αυτούς που στο “Μανουάλι” βρήκαν “στέγη”, πίστεψαν, ηρέμησαν, γεύτηκαν, αγάπησαν το χώρο και εκφράστηκαν μέσα και μέσω αυτού.

Οι συζητήσεις για την αγοραπωλησία έγιναν πριν το γκρέμισμα του λιμενικού περίπτερου. Έτσι όταν διάβαζα τις περισπούδαστες αναλύσεις ότι ο Δήμαρχος έριξε το περίπτερο για να “βγάλει καλή” στον …εκκλησιαστικό εστιάτορα, με έπαιρναν τα γέλια! Ή, αυτά που έλεγαν και έγραφαν ότι εγώ στήριξα το γκρέμισμα για λόγους δικού μου συμφέροντος, χαμόγελα, πάλι!

Όσον αφορά στο προσκυνητάρι, αφιερωμένο στην Παναγία την Πορταίτισσα και στην Αγία Αικατερίνα δεν υπάρχει πια. Διώχθη από κολαούζους (έναν και μία) της νέας εποχής που περιφέρονται στο φ/μ και κάνουν …κριτικές επισημάνσεις για τα κακώς κείμενα στην παλιά πόλη των Χανίων, παρά το ότι και εν πολλοίς, ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ. Δυστυχώς και από έναν άλλο. Σε έναν εκ των δύο πρώτων η Παναγία ή η Αικατερίνα θα του πει κάτι “στο αυτί” για παιδαγωγικούς λόγους και όχι τιμωρίας (νιώθω άβολα που το γνωρίζω).

Αυτά, συνοδευόμενα από πολλές και δυνατές μνήμες, βίωση και χαρμολύπη. Από τη μια η σχέση δημιουργού (εγώ)-δημιουργήματος(Μανουάλι), από την άλλη, όμως, το αίσθημα “αποφυλάκισης”, μετά από 13 συναπτά έτη!

Τέλος, όποιος επιθυμεί να θυμηθεί γαστρονομική πρόταση, συνταγή από το Μανουάλι, μην διστάσει να με ρωτήσει (“δια χειρός”, είπαμε είναι και η μαγειρική) και όποιος ήθελε να έρθει και δεν ήρθε… απλώς δεν πρόλαβε!

Ευχαριστούμε
Μιχάλης (και η  οικογένεια)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...