11.8 C
Chania
Monday, January 20, 2025

Συμφωνία σε δύο φάσεις επιδιώκει η Αθήνα – Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία

Ημερομηνία:

Όπως αναφέρει το news247.gr, συμφωνία σε δύο φάσεις με τους δανειστές επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Ελλάδα προσανατολίζεται σε συμφωνία με τους δανειστές σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο

– Το πρώτο στάδιο αφορά ένα δάνειο – γέφυρα μόλις 23 ημερών, ήτοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με στόχο την άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ομαλοποίηση.

“Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα”, αποκάλυπταν λίγο νωρίτερα ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Οι υποχρεώσεις – φωτιά του τρέχοντος μηνός, Ιουλίου, δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει έκτακτο δάνειο ύψους 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως προκειμένου να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε κεφάλαια των δανειστών, θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ορισμένα μέτρα, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη βούλησή της για τήρηση των δεσμεύσεών της και συμφωνία.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα έχει ήδη μια ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από τον Ιούνιο.

Για τον Ιούλιο, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων – για το πρώτο 15ήμερο του μήνα – ενώ στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου, καθώς η χώρα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Το δεύτερο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφορά στο μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

Πρόκειται για το ελληνικό αίτημα στον ESM για χορήγηση δανείου ύψους 29,1 δισ. ευρώ έως και το 2017.

Το Eurogroup αναμένει επισήμως το ελληνικό αίτημα για το δάνειο των 30 δισ. ευρώ έως την Τετάρτη, ωστόσο πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως έχει ήδη κατατεθεί στον ESM.

Η Ελλάδα χρειάζεται 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως και το 2017.

Μόνο για το υπόλοιπο του 2015, η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για το 2017.

Τι λέει το Μαξίμου

Aύριο η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, τονίζουν από το Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ