Η διεξαγωγή του 10ου Μαραθωνίου Κρήτης θα ήταν άλλο ένα αθλητικό γεγονός, με νικητές και νέα ρεκόρ.
Αυτό εφ’ όσον όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονταν επί ίσοις όροις. Την Κυριακή στα Χανιά οι θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα στα “τυφλά”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Βασίλη Φουντουλάκη.
Ο 28χρονος Κώστας Ρηγάκης κατεγράφη ως ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε μαραθώνιο με δεμένα μάτια. Όπως εξηγεί στόχος του ήταν να στείλει ένα μήνυμα προς τους γύρω του, επισημαίνοντας ότι «η ζωή δεν είναι δίκαιη και όσα δύσκολα θεωρεί ότι περνά ο καθένας στην καθημερινότητα του δεν είναι τίποτε μπροστά στα σοβαρά προβλήματα». Για αυτό τρέχει «για κάθε παιδί που ακόμη παλεύει».
Κρατώντας το χέρι δυο άλλων αθλητών- συνοδών διήνυσε τα 42,195 χιλιόμετρα σε 4 ώρες και 27 λεπτά και τερμάτισε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ακολουθώντας την παραλιακή οδό, σε άλλες περιστάσεις ένα οικείο τόπο, πρωτίστως ο ίδιος βίωσε την απομόνωση από το περιβάλλον.
«Δεν έβλεπα τίποτε, απλώς φανταζόμουν τον δρόμο και συνεχώς ρωτούσα τον συνοδό που βρισκόμαστε. Όταν δυσκολεύομαι σε κάτι φέρνω την μητέρα μου στο μυαλό μου και παίρνω δύναμη», λέει με συγκίνηση ο κ. Ρηγάκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του η επομένη πρόκληση είναι τον Μάιο, αλλά η μεγαλύτερη έπεται τον Νοέμβριο. Λιγότεροι από 15 αθλητές σε όλον τον κόσμο κατάφεραν έναν τέτοιο άθλο και είναι άγνωστα τα κίνητρα του καθενός.
Το εγχείρημα του κ. Ρηγάκη, προσφέρεται για μια απλή άσκηση, στην οποία μπορεί ο καθείς να υποβάλλει τον εαυτό του μέσα στο σπίτι του για λίγες ώρες. Η αίσθηση που θα αποκτήσει θα τον εκπλήξει. Και πιθανότατα θα εκτιμήσει τα όσα έχει, ξεπερνώντας την επιθυμία για όσα θα ήθελε να έχει. Είναι το “παιχνίδι της χαράς”, στο οποίο μέσα από μια ανυπέρβλητη δυσκολία μπορεί να προκύψει μία μεγάλη ικανοποίηση.



