18.7 C
Chania
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026

Αδιάκοπες μεταναστευτικές ροές στα νότια της Κρήτης: Πάνω από 120 διασώσεις σε 48 ώρες

Ημερομηνία:

Σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας βρίσκονται οι λιμενικές αρχές και οι δομές πρόνοιας στην Κρήτη, καθώς το τελευταίο 48ωρο καταγράφεται έντονη δραστηριότητα στα νότια παράλια του νησιού. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 Απριλίου 2026, εξελίσσονται διαδοχικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε τρία διαφορετικά μέτωπα —νότια του νομού Ηρακλείου, νοτιοδυτικά της Γαύδου και στην περιοχή της Ιεράπετρας— με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να ξεπερνά τα 120 άτομα. Η γεωγραφική διασπορά των περιστατικών αναδεικνύει την πίεση που δέχεται ο θαλάσσιος άξονας της Μεσογείου, κινητοποιώντας άμεσα το Λιμενικό Σώμα αλλά και ιδιωτικά πλοία που πλέουν στην περιοχή.

Η επιχείρηση στα ανοιχτά του Ηρακλείου: 60 διασώσεις στα Καλά Λιμάνια

Η πρώτη επιχείρηση της ημέρας σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε θαλάσσια περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν και περισυνέλεξαν 60 άτομα, τα οποία, βάσει των πρώτων πληροφοριών, είναι όλοι άνδρες. Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στα Καλά Λιμάνια, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους.

Με βάση τον προγραμματισμό των τοπικών αρχών, η συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να μεταφερθεί μέχρι το μεσημέρι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσωρινής φιλοξενίας, γνωστό ως «Ψυγείο», στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εκεί θα παραμείνουν υπό την εποπτεία των αρχών μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προώθησή τους σε οργανωμένες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το μέτωπο της Γαύδου και η συνδρομή ιταλικού δεξαμενόπλοιου

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα δεύτερο περιστατικό κινητοποίησε τις αρχές στα νότια των Χανίων. Μια λέμβος στην οποία επέβαιναν 24 αλλοδαποί εντοπίστηκε σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Γαύδου. Ο εντοπισμός έγινε από δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιταλίας που έπλεε στην περιοχή, το οποίο και παρέλαβε τους επιβαίνοντες.

Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία παρέλαβαν τους 24 διασωθέντες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Από εκεί, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, οδηγήθηκαν στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας στην Αγιά Χανίων. Η παραμονή τους εκεί θα είναι ολιγοήμερη, έως ότου δρομολογηθεί η μεταγωγή τους σε δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης στην ενδοχώρα.

Η διάσωση νότια της Χρυσής και η συνέχεια των ροών

Η αυξημένη κινητικότητα της Πέμπτης έρχεται ως συνέχεια των γεγονότων της προηγούμενης ημέρας. Την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026, καταγράφηκε ακόμη ένα περιστατικό νότια της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι). Σε εκείνη την περίπτωση, 38 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από διερχόμενο δεξαμενόπλοιο, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο τουρισμό η Κρήτη: Το ξενοδοχείο Tella Thera στο εξώφυλλο του Condé Nast Traveler

Στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος φέρνει την Κρήτη...

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ομιλητές ακαδημαϊκοί ανέπτυξαν θέματα για τον ρεαλιστή επαναστάτη, τη μεγαλοϊδεατική πολιτική και το μεταρρυθμιστικό έργο του.

Πλούσιες δράσεις για την υποδοχή της άνοιξης και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη λίμνη της Αγιάς

Ο Δήμος Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά 2026 στη λίμνη Αγιάς με μουσική από το συγκρότημα Μανώλη Μπομπολάκη, παιδικά προγράμματα και δωρεάν είσοδο.