23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Μας είπαν ψέμματα”: Χιλιάδες αγρότες πλημμύρισαν την Αθήνα – Πρωταγωνιστικό ρόλο οι Κρητικοί | Φωτός

Ημερομηνία:

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί αυτή την ώρα στην Αθήνα, σε όσους δρόμους έχουν παραμείνει ανοιχτοί, αφού έκλεισαν αρκετοί, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών.

Ειδικότερα γύρω στις 5 το απόγευμα είχε ήδη διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της Φραντζή, την Αμαλίας, τη Βασ.Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, την Πειραιώς και η Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Σκαραμαγκά.

Στην Αθήνα έφθασαν και περίπου 20 τρακτέρ, για τα οποία συμφωνήθηκε να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη.  Έτσι πέρασαν πριν από τα διόδια των Αφιδνώ. Στην πρωτεύουσα έφτασαν και οι αγρότες από τα Τρίκαλα, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το κέντρο με τον ηλεκτρικό.

Με λεωφορεία και αγροτικά αυτοκίνητα καταφτάνουν στην Αθήνα και αγρότες μαζί με κτηνοτρόφους από την Ήπειρο.

Συγκεντρώσεις για τις 5 το απόγευμα είχαν προγραμματίσει επίσης η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, και ακολούθως πραγματοποίησαν πορείες με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος.

Αγρότες από την Κρήτη, που από το πρωί έστησαν αντίσκηνα στην πλατεία Συντάγματος και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί, έφτασαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο φώναζαν «κλέφτες».

Έχει αποσυρθεί η φρουρά των Ευζώνων ενώ παρά τη βροχή ο κόσμος συνεχίζει να συρρέει. Ακούγονται τραγούδια από τα μεγάφωνα ενώ διακρίνεται μια εστία φωτιάς μπροστά από τη βουλή όπου αυτή την ώρα διαδηλώνουν αγρότες και άλλοι πολίτες κατά του ασφαλιστικού. Μέχρι τώρα το συλλαλητήριο εξελίσσεται ομαλά και καθόλα ειρηνικά.

Το Συντονιστικό των αγροτών προτρέπει τα τρακτέρ να μην κινηθούν αλλά να μείνουν στην πλατεία, όπως ακούστηκε από τα μεγάφωνα

Πλακάτ με μηνύματα στην κυβέρνηση: ”Μας είπαν ψέματα” φωνάζουν οι αγρότες που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, αναφερόμενοι στις προεκλογικές δεσμεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Πανεπιστημίου και σταμάτησαν μπροστά στη Βουλη, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αγρότες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας με δηλώσεις του από το Σύνταγμα ζήτησε η κυβέρνηση να πάψει επιτέλους να συκοφαντεί το κίνημα των αγροτών. “Είμαστε στο πλευρό τους. Η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί. Εδώ και τώρα μετά και τη μεγάλη σημερινή κινητοποίηση πρέπει να αποσύρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Δεν πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή εάν τελικά το φέρει.  Είμαστε μαζί με τους αγρότες. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.”

Συνάντηση Τσίπρα-αγροτών προανήγγειλε ο Αποστόλου

Ο πρωθυπουργός περιμένει τους αγρότες και πολύ σύντομα θα τους συναντήσει, τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας πως έχει ανοίξει ο δρόμος για διάλογο με τον πρωθυπουργό και εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «εκεί θα λειανθούν οι επιπτώσεις των απαιτουμένων για την αξιολόγηση».

"google ad"

Κατά την διάρκεια της της τοποθέτησης του στην επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις επιπτώσεις που φέρνει η δύσκολη συμφωνία στον αγροτικό κόσμο, ωστόσο, δήλωσε οτι στις παρούσες συνθήκες κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα.

Τι είχε προηγηθεί

Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία στο Σύνταγμα με πρώτους τους αγρότες από την Κρήτη.

Με λεωφορεία έφτασαν τελικά στην πλατεία Συντάγματος και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Είχε προηγηθεί σκηνικό έντασης στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμποδίζαν τους αγρότες να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και κρότου λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ άνοιξε και η λεωφόρος Αθηνών.

Στον κόμβο του Μαρκόπουλου άνοιξε το μεσημέρι το ρεύμα προς το Αεροδρόμιο. Κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού για το Αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες, ξύλα, τούβλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το υπουργείο. Από τις πέτρες έχουν σπάσει τζάμια του πρώτου ορόφου στο κτίριο του υπουργείου.

 

 

 

Με πληροφορίες από newpost.gr, news247.gr, in.gr, topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...