13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

“Να ψοφήσει κι η κατσίκα του γείτονα”: Μεγάλη ανησυχία κι εκνευρισμός στις μνημονιακές κυβερνήσεις Πορτογαλίας – Iσπανίας για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Αφού ψόφησε η δική μας, να ψοφήσει κι η κατσίκα του γείτονα… Έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας μπροστά στη συστηματική προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει επί τω ευνοϊκότερω τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές. Τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι όσο κι ο Πορτογάλος Πέδρο Πάσσος Κοέλιο εμφανίστηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής “βασιλικότεροι του βασιλέως”, δηλαδή αυστηρότεροι της Μέρκελ, παρόλο  που οι χώρες τους έχουν παρόμοια προβλήματα κι έχουν επωμισθεί επίσης σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η στάση των πολιτικών ηγεσιών των χωρών της Ιβηρικής καταγράφεται από τον ισπανικό και πορτογαλικό τύπο. Παραθέτουν την κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μαριάνο Ραχόι ενώ επισημαίνουν πως εαν δεν είχαν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα θα είχαν προχωρήσει σε πολιτικές ανακούφισης του ισπανικού λαού, όπως είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Μετά τη σύνοδο κορυφής και την παρθενική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα καταγράφουν την ιδιαίτερα τεταμένη σχέση που διαπιστώθηκε μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι. 

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, η El País, τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της για τη χθεσινή σύνοδο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στηνΕυρωπαϊκή Σύνοδο», προσθέτοντας στο εσωτερικό του άρθρου πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «έπειτα από ένα ιδιαζόντως τεταμένο Eurogroup, οι ηγέτες της ΕΕ υποδέχθηκαν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, με κάποια ανησυχία λόγω της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αλλά επίσης με βούληση να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Την προηγούμενη ημέρα, κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, μόνον η Γαλλία κι η Κύπρος υποστήριξαν -σε γενικές γραμμές-την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και στην αναφορά του στην αρνητική απέναντι στην κυβέρνησή του στάση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα».

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά προπαντός τα προσωπικά κι ιδιαίτερα σχόλια, το κάνουν σαφές», προσθέτει η El País, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από τοPodemos, εν είδει ‘φαινομένου-καθρέπτης’. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ‘πολιτική μεταδοτικότητα’ μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, αλλά γνωρίζει πως οΠάβλο Ιγλέσιας θα επωφεληθεί από όποια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, εάν καταφέρει να εγκριθεί η προεκλογική του εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όταν στην Ισπανία ο Ραχόι έχει παγώσει έως το 2015 το αντίστοιχο ποσόν στα 648,6 ευρώ, με ελάχιστη αύξηση κατά μόνον 3 ευρώ, αυτή η επιτυχία αυτομάτως θα χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΡ».

Από την πλευρά της, η άλλη μεγάλη εφημερίδα της χώρας, η δεξιών αποκλίσεων El Mundo,δανείζεται για τίτλο στο άρθρο της μία αποστροφή από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής: Ο Ραχόι σφάλλει εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του, εθνικές, πολιτικές ανησυχίες» και κάνει εκτενή αναφορά σε αποσπάσματα της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον «Έλληνα πρωθυπουργό, το Μνημόνιο κι η Τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε είναι πλέον παρελθόν».

Η αριστερών αποκλίσεων και φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.

«Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτισε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που τονίζει στο εσωτερικό του άρθρου πως ο Ραχόι, «ερωτηθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα» κι υπενθυμίζοντας πως «η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισεκ. ευρώ για την διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει πως «θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι ‘θαυμάσιες’». «Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη κι η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο,σε χθεσινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TVE, δήλωσε πως «τα ποσά που δανείσθηκαν στην Ελλάδα από την Ισπανία δεν είναι μόνον αυτά (26 δισεκ), αλλά 32,744 δισεκ.» και πως εάν δεν είχαν δοθεί για τη ‘διάσωση’ της ελληνικής οικονομίας, η Μαδρίτη θα μπορούσε να «είχε αυξήσει κατά 50% τις κρατικές επιχορηγήσεις για το επίδομα ανεργίας και να αυξήσουμε κατά 38% τις συντάξεις. Κι αυτό είναι κάτι εξωφρενικό».

Όσον αφορά τον πορτογαλικό Τύπο, η εφημερίδα “Público” τονίζει στο πρωτοσέλιδό της ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Πάσους Κουέλιου δήλωσε πως «βάσει τεχνικών όρων, η Πορτογαλία είναι εκείνη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθησε την Ελλάδα». Η εφημερίδα προσθέτει ωστόσο, πως 32 προσωπικότητες της χώρας πρόκειται «να αποστείλουν επιστολή στον Πάσους Κουέλιου για να διαμαρτυρηθούν για τον αντιπαραγωγικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής». Παράλληλα, αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα, ο οποίος δήλωσε πως «η δαιμονοποίηση της Ελλάδας είναι μία εσφαλμένη κι επικίνδυνη ιδέα».

Η άλλη μεγάλης κυκλοφορίας “Diario de Noticias”, στον τίτλο της αναφέρει πως «η Ελλάδα δέχθηκε να συνομιλήσει με τους δανειστές της, αλλά επιμένει πως η Τρόικα τελείωσε».

Παράλληλα, η εφημερίδα “Correio da manha” τονίζει στον τίτλο του ότι «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη με τους δανειστές», και υπογραμμίζει πως η Αθήνα αποδίδει την «αρνητική στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα εσωτερικά τους προβλήματα». Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας είναι σε εξέλιξη δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών της για το εάν πιστεύουν ότι «θα υπάρξει, ή όχι, συμφωνία με την Ελλάδα».

Η στάση αυτή των δύο χωρών δικαιολογείται εύκολα αλλά όχι επαρκώς. Όπως σημειώνουν ισπανικά ΜΜΕ, τυχόν επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα να βελτιώσει αισθητά τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα στηρίζεται από τους εταίρους και δανειστές, θα εξαργυρωθεί αυτόματα από τους Ποδέμος, ενδεχόμενο που ο Μαριάνο Ραχόι θέλει να αποφύγει πάση θυσία ενόψει των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου. Νωρίτερα ακόμα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πάνε στις κάλπες οι Πορτογάλοι. Σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει μια καλή συμφωνία στις Βρυξέλλες, οι δυο συντηρητικές κυβερνήσεις της Ιβηρικής θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους πολίτες των χωρών τους γιατί δε διεκδίκησαν νωρίτερα αυτά που θα έχει πετύχει η Ελλάδα.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε κάποιος καλοπροαίρετος. Αλλά δεν είναι έτσι. Για να έχεις την πολιτική νομιμοποίηση να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα σου, πρέπει να έχεις επιδείξει μια σαφή στάση εναντίωσης σε όσα έχουν επιβληθεί στο παρελθόν και στην περίπτωση των δύο ιβηρικών χωρών αυτό δεν ισχύει. Ειδικά στην περίπτωση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας σε ένα λαό που είχε ήδη πληγεί από την τραπεζική κρίση στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν στην άκρη…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ