14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τραυματίες και πολλοί ανήλικοι μεταξύ των 180 μεταναστών στη Γαύδο – Ναυλώνεται το “Σαμαριά” | Φωτός

Ημερομηνία:

Στις ακτές της Γαύδου, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Τρυπητής, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, περίπου 180 μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν τραυματίες αλλά και πολλοί ανήλικοι ενώ όλοι πλέον είναι συγκεντρωμένοι στο δημοτικό σχολείο του νησιού, στο Καστρί.

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου στον “Αγώνα της Κρήτης”: “Όλο το νησί έχει κινητοποιηθεί, μαγειρεύουμε και προσπαθούμε να τους κρατήσουμε ζεστούς”.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο αριθμός τους είναι τετραπλάσιος από τον πληθυσμό του νησιού.

Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν, η Υπουργός Εσωτερικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι ενημερωμένη για την κατάσταση που επικρατεί και έχουν γίνει ενέργειες ώστε να έρθει το “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ ώστε εφόσον το επιτρέψει ο καιρός οι μετανάστες να φύγουν από το νησί.

Αν πάλι οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, τότε το Υπουργείο έχει φροντίσει ώστε να έρθει ελικόπτερο με σκηνές και κουβέρτες και ότι άλλο χρειαστεί γι’ αυτές τις πρώτες ημέρες.

no12
Το δημοτικό σχολείο της Γαύδου όπου φιλοξενούνται οι 180 μετανάστες

Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και φορείς έχουν κινητοποιηθεί και όλοι προσπαθούν να περιθάλψουν και να φροντίσουν τους μετανάστες όσο καλύτερα μπορούν.  Την κατάσταση κάνει πιο δύσκολη το απαγορευτικό που επικρατεί και που εξαιτίας του υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο νησί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Τζουνάρα απο τον Γαύδο fm, στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, οι περισσότεροι των μεταναστών είναι από την Λιβύη και την Αιθιοπία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι είναι από τη Συρία, η πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας,  μεταφέρθηκαν με φορτηγό στο σχολείο της Γαύδου  στο Καστρί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι ενώ το σκάφος το οποίο τους μετέφερε εντοπίστηκε από το Λιμενικό και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Γαύδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σήμα κινδύνου έφθασε στο Υπουργείο μέσω κλήσης στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ένα άτομο που μιλούσε σπαστά αγγλικά είπε ότι το πλοίο έχει πρόβλημα και ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο οι επιβαίνοντες.

Οι φωτογραφίες από το gavdosfm.gr:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...