19.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Μεγαλειώδες: Το «cosmic syrinx», ο σύγχρονος «αυλός του θα ηχήσει στην Κρήτη;

Ημερομηνία:

Το «cosmic syrinx», ένα έργο τέχνης-αφιερωμένο στον κορυφαίο Ιάνη Ξενάκη- που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο ύψωμα Κοψά στα βορειανατολικά του Ηρακλείου βρίσκεται πλέον στο πιο κρίσιμο στάδιο!

Το τεράστιο μουσικό όργανο που αποτελείται από 92 ατσάλινους στύλους που θα δημιουργούν μουσική μέσω του περάσματος του αέρα, έχει πλέον πλήρη τεχνικό φάκελο, ο διάσημος κρητικός καλλιτέχνης Μανόλης Μαριδάκης που ζει στο Παρίσι, έχει δηλώσει ότι παραιτείται από τη δική του αμοιβή και απομένει να βρεθεί η χρηματοδότηση!

«Έχουμε την πλήρη μελέτη πια, έχουμε κάνει τις επαφές μας με την περιφέρεια, απομένει να στηριχθεί και από τους κρητικούς, τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσουν, να υιοθετήσουν τα 92 στοιχεία της φύσης.

Πρόκειται, όπως είχε γράψει το cretalive πριν δύο χρόνια, για ένα μοναδικό έργο που έχει σκοπό να τιμήσει τον Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (Iannis Xenakis) o οποίος είχε επίσης καταγωγή από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της δημιουργίας του έργου, Μανώλη Μαριδάκη, οι στύλοι -το ύψος των οποίων κυμαίνεται από τα 4,5 μέχρι τα 25 μέτρα- συμβολίζουν τα 92 στοιχεία τα οποία και υπάρχουν στη φύση.  Και το ιδανικό μέρος για να τοποθετηθεί θεωρείται το ύψωμα Κοψά.

«Τώρα είμαστε σε οριακό σημείο. Έχουμε τη μελέτη, τον πλήρη φάκελο. Έχουμε εξασφαλίσει το ναι του δήμου Χερσονήσου για την έκταση. Μας στηρίζει η περιφέρεια, έχουμε τώρα την ανάγκη των σπουδαίων κρητικών, των επιχειρηματιών, ίσως να υιοθετήσει ο καθένας ένα-δύο ή και 3 στύλους.»

λέει στο cretalive ο κ.Μαριδάκης που συνεργάζεται στενά με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού κ.Κώστα Φασουλάκη.

 

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει το όραμα του κ.Μαριδάκη. Είμαστε στη δίνη μιας κρίσης, είναι δύσκολο. Ψάχνουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμη και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο γιατί όχι να μην χρηματοδοτήσει ένα μέρος; Είναι ένα σπουδαίο, πρωτότυπο μνημείο για να χρηματοδοτηθεί ένας κορυφαίος Ευρωπαίος» λέει ο κ.Φασουλάκης.

«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί. Δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό προγραμμα να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο για τον Ξενάκη; Συμπολίτες μας να βοηθήσουν για κάτι που θα γίνει σούπερ ατραξιόν για την Κρήτη;» αναρωτιέται ο κ.Μαριδάκης.

Tο μνημείο

Πόσο θα στοιχίσει αυτή η υπόθεση; Ο κ.Μαριδάκης λέει ότι εάν η περιφέρεια Κρήτης αναλάβει να φτιάξει την πλατφόρμα τότε απομένουν οι 92 στύλοι που θα κοστίσουν περί τα 700.000 ευρώ.

«Είναι ένα μεγάλο ποσό, ναι. Αλλά για το μνημείο αυτό νομίζω ότι αξίζει τον κόπο» λέει ο κ.Μαριδάκης που θεωρεί έργο ζωής το «cosmic syrinx».

«Όλα τα σώματα που υπάρχουν γύρω μας προέρχονται από 92 στοιχεία, για αυτό και οι 92 ανοξείδωτοι στύλοι με τον πρώτο να συμβολίζει το υδρογόνο» ανέφερε ο κ. Μαριδάκης.

Από τους 92 στύλους-στοιχεία θα υπάρχουν ξεχωριστές οπές και διαφορετικές από όπου θα περνάει αέρας και θα ακούγεται διαφορετική μουσική. Τα 92 στοιχεία της φύσης θα παίζουν τη δική τους μουσική. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 92 στοιχεία, απαραίτητα για τη ζωή κρίνονται μόνο τα 27. Τέσσερα δε από αυτά, ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο αποτελούν το 96% της κατά βάρος σύστασης των έμβιων οργανισμών.

«Είναι ένα δώρο προς την Κρήτη και κάπως έτσι πρέπει να το δούμε. Να το τολμήσουμε» έχει πει ο κ.Μαριδάκης

Ο Μαριδάκης που εμπνεύστηκε το έργο θέλει να το κάνει δώρο στην Κρήτη από την πλευρά του. Ο ίδιος, που κατάγεται από τους Αγίους Δέκα, είναι καλλιτέχνης που διαπρέπει στο Παρίσι συνδυάζοντας τέχνη και επιστήμη. Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το εργαστήριο υδροδυναμικής του Ecole Polytechnique στο Παρίσι. Έχει βραβευθεί με χρυσό μετάλλιο στις Κάννες το 2000 για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του. Κομμάτια του υπάρχουν σε πολλά ιδρύματα και περιοχές του κόσμου!

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ