Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ της Πέμπτης το δείπνο των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Παραδέχθηκε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ο Μ. Σουλτς – Κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα μετά την επταμερή
Σύγκλιση καταγράφηκε στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Από τις συζητήσεις, που περιγράφηκαν ως ειλικρινείς και διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες, προέκυψε προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση καλείται να συντάξει η κυβέρνηση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το μυστηριώδες 8ο μέλος της σύσκεψης είναι ο Uwe Corsepius, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Tη συμφωνία του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσαν χτες στις Βρυξελλες, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Εurogroup.
Η κοινή απόφαση: «Στο πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», τονίζουν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε τις πρακτικές ρυθμίσεις επί της διαδικασίας: Οι συζητήσεις επί των πολιτικών θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής δεδομένων θα διεξάγεται στην Αθήνα. Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η δήλωση.
Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.
«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=TtDXEdiHDxc”]
Δηλώσεις Μέρκελ-Ολάντ μετά την επταμερή
Άνγκελα Μέρκελ: “Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
“Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις”, είπε η Καγκελάριος.
Φρ. Ολάντ: “Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.
left.gr