22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μετά τις …”πρωτοβουλίες” Πελόζι η Κίνα «κόβει» την επικοινωνία με τις ΗΠΑ – «Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων» λέει ο Μπλίνκεν

Ημερομηνία:

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας.

Τα σχόλιά του έγιναν ενώ κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν σήμερα προσομοιωτική άσκηση για επίθεση στην Ταϊβάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την Ταϊπέι, στο πλαίσιο των ενεργειών του Πεκίνου ύστερα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα αντίποινα της Κίνας με την αναστολή διμερών διαδικασιών σε οκτώ βασικούς τομείς, όπως στην άμυνα, τα ναρκωτικά, το διασυνοριακό έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, είναι μεταξύ των κινήσεων που θα αποτελέσουν τιμωρία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

«Αυτές περιλαμβάνουν αρκετούς στρατιωτικούς διαύλους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή πιθανής παρανόησης και κρίσης», δήλωσε.

«Η αναστολή της συνεργασίας για το Κλίμα δεν τιμωρεί τις ΗΠΑ, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως όμηρο τη συνεργασία σε θέματα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν συμμάχους να εκφράζουν ανησυχίες για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αλλά σημείωσε πως η Ουάσινγκτον θα παραμείνει σταθερή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως σε περιφερειακή σύνοδο στην Καμπότζη είχε μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.

«Άρα, ας είμαι σαφής, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής, ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος.

«Θα κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση εξαιτίας παρεξήγησης ή παρανόησης».

Και πρόσθεσε: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων…Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...