19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μετά τον Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε και ο Μάριο Ντράγκι – Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία

Ημερομηνία:

Δεύτερη παραίτηση ηγέτη μεγάλης χώρας της Δύσης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/7) την παραίτησή του. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Ντράγκι εξήγησε πως «οι σημερινές ψηφοφορίες στη Βουλή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτική άποψη» και έπειτα ευχαρίστησε τους υπουργούς του: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το έργο που έχουμε κάνει». Την Τετάρτη θα παρουσιαστεί στα Επιμελητήρια.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως.

Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

italia

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ούτε υπερψήφισε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Όπως υπογράμμισε, η μη συμμετοχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «πολύ σημαντική από πολιτική άποψη».

Ο Ντράγκι βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από τον Φεβρουάριο του 202. Ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε από πολλά κόμματα και τεχνοκράτες, «με στόχο να φέρει σταθερότητα στο έθνος που συχνά βρίσκεται σε πολιτικό χάος».

Έχει πιέσει για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και το έργο του έχει αμβλύνει τις προηγούμενες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη σταθερότητα της οικονομίας της Ιταλίας.

"google ad"

Η Ιταλία πρόκειται να έχει νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2023.

Ο Ντράγκι, παρότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο, χωρίς την υποστήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων, δήλωσε προηγουμένως ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια, του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του 2018, αλλά από τότε έχει αποδυναμωθεί εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ