14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Μετατροπή σε τύπου Airbnb εξετάζουν οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων

Ημερομηνία:

Διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστικών καταλυμάτων από τις οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Airbnb, φέρνουν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο, όπως τόνισε στον Αθήνα 984 και την εκπομπή Breakfast, με τον Γιάννη Λαυράνο και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Με το συγκεκριμένο νόμο δεν μπαίνει κάποιο πλαίσιο λειτουργίας, απλά γίνεται απελευθέρωση. Τα καταλύματα που παρανόμως διακινούνταν μέσα από το διαδίκτυο και μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες έχουν φτάσει να είναι 3.000-4.000 χιλιάδες. Αυτά έπρεπε να βρει και να ελέγξει η πολιτεία και σε αυτά να επιβάλει ένα πλαίσιο λειτουργίας με κανόνες», τόνισε ο κ. Τοκούζης.

«Αντί να γίνει αυτό τα απελευθερώνει πλήρως χωρίς να επιβάλει ελέγχους με αποτέλεσμα εμείς, 30.000 καταλύματα με 5-6 δωμάτια, που είμαστε ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα καταλύματα Airbnb, να είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε άδεια λειτουργίας, να τηρούμε κανόνες υγιεινής, να φορολογούμαστε με 29% από το πρώτο ευρώ, να πληρώνουμε ασφαλιστικό, ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος», επεσήμανε.

Στον αντίποδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, «είμαστε στο σημείο καταλύματα τύπου Airbnb, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς κανόνες λειτουργίας να πληρώνουν 15% φορολογία έως 12.000 ευρώ και ο μόνος έλεγχος που θα τους γίνεται είναι για το αν θα υπάρχουν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα».

Όπως επεσήμανε, τα καταλύματα τύπου Airbnb θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η δημιουργία της πλατφόρμας διαμοιρασμού εξαρχής αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. «Ζητάμε να έχουν τους ίδιους κανόνες και ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις γιατί υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός που μας οδηγεί είτε στο κλείσιμο, είτε στο να μετατρέψουμε κι εμείς τα καταλύματα σε βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα έσοδα του κράτους από τον τουρισμό”, κατέληξε ο κ. Τοκούζης.

athina984.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ