16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Με δημοψήφισμα σκοπεύει η κυβέρνηση να περάσει το ασφαλιστικό;

Ημερομηνία:

Του Τάκη Χατζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν κάτω από τα μουστάκια τους, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ λίγες ώρες πριν από τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου. Γνωρίζουν όμως ότι τα χαμόγελα θα διαρκέσουν, άντε, ως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών της ΝΔ. Μετά, το ξέρουν, αρχίζουν τα δικά τους βάσανα.

Η κυβέρνηση, έχει μπροστά της δύσκολες μέρες. Τον Ιανουάριο, θα έρθουν προς ψήφιση το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών. Αν συνυπολογίζει κανείς και το παράλληλο πρόγραμμα που μετατέθηκε (και αυτό) για τις αρχές του νέου χρόνου, οι «πονοκέφαλοι» αυτομάτως γίνονται τρεις.

Οι δανειστές είναι σκληροί παίκτες- το είπε και ο Τσίπρας στους New York Times. Και γίνονται πιο σκληροί αν αισθανθούν ότι προσπαθείς να αθετήσεις τις συμφωνίες.

Από χθες, άρχισαν να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες που ήθελαν τους εταίρους να ζητούν, πρώτοι αυτοί να δουν και να εγκρίνουν το νέο ασφαλιστικό και στη συνέχεια το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο του προς ψήφιση. Το παλιό σενάριο ήθελε το ασφαλιστικό να συζητούνταν πρώτα στην Οικονομική -Κοινωνική Επιτροπή και στη συνέχεια με το «κουαρτέτο», με πρόβλεψη να εισαχθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αλλαγή που φέρονται να ζήτησαν οι θεσμοί, σημαίνει ότι θα κληθούμε να συζητήσουμε αυτά που έχουν εγκριθεί. Ε, δεν τη λες και μικρή… Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το αίτημα συνδέεται με το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο- όπως πιστεύουν οι εταίροι, παραβιάζει συμφωνίες του Μνημονίου.

Το ασφαλιστικό αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Είτε συζητηθεί πρώτα στην ΟΚΕ είτε με τους δανειστές.

Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να περάσει από την Βουλή. Ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι θα αντιδράσουν. Και ότι θα τραυματίσει βαρύτατα την κυβέρνηση, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα αναγκαστούν να διαγράψουν τους διαφωνούντες, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να καταστεί πραγματικά οριακή ή ακόμη και να χαθεί! Το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να ψηφιστεί με λιγότερες από 150 ψήφους- αυτό μπορεί να γίνει αν πχ αποχωρήσει ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και η δεδηλωμένη θα χαθεί. Όλα αυτά με τη μορφή που ξέρουμε ότι έχει σήμερα. Αν επέμβουν (φυσικά προς το χειρότερο) και οι εταίροι, φασκελοκουκούλωστα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα από αυτά είναι, για το ασφαλιστικό, να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών. Ναι, καλά το υποψιαστήκατε: Με δημοψήφισμα! Όσο και αν για πολλούς είναι τρελό, υπάρχουν εισηγήσεις να τεθεί στην κρίση του λαού με ένα δίλλημα που θα αφορά τις επόμενες γενεές και με την επιχειρηματολογία ότι θα αποτελέσει την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επί της νέας ηγεσίας της ΝΔ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...