24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι νέοι της Πλατείας Δημοκρατίας τον Βαρουφάκη στην “Αγρύπνια” που καίει τον Ολάντ | Βίντεο

Ημερομηνία:

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Φρανσουάλ Ολάντ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ παρευρέθηκε στην ολονύχτια διαδήλωση Γάλλων εργαζομένων στο Παρίσι. Η σπόντα στον Αλέξη Τσίπρα και η έντονη κριτική στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό (vid)

Με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι νέοι στην πλατεία Δημοκρατίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορές DiEM. Ο οικονομολόγος βρέθηκε στο Παρίσι το Σάββατο προκειμένου να δηλώσει την αλληλεγγύη του στο κίνημα “Nuit Debut”, το κίνημα της “Αγρύπνιας” που έχει κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας από τα τέλη Μαρτίου, σε διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση Ολάντ στην εργατική νομοθεσία.

Αναφορικά μάλιστα με τις εν λόγω εξαγγελίες του Γάλλου Προέδρου, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον πως επιχειρεί την υποτίμηση της αξία της εργασίας με τη νέα του μεταρρύθμιση. “Υποτιμώντας την εργασία θα προκαλέσει μόνο ακόμη βαθύτερη κρίση” υποστήριξε.

Η σπόντα στον Αλέξη Τσίπρα

“Σας φέρνω αλληλεγγύη από την Αθήνα, το Λονδίνο, το Ανόβερο στη Γερμανία όπου βρισκόμουν και μια παράκληση: Μην αφήσετε αυτή την ενέργεια να πάει χαμένη” ανέφερε μπροστά στο πλήθος νέων που έχουν κατακλύσει την πλατεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε στη συνέχεια μια αναφορά, που θα μπορούσε να ληφθεί και ως “σπόντα” στον Αλέξη Τσίπρα: “Μην αφήσετε αυτή την ενέργεια να προωθήσει καριέρες. Κάντε τη διαφορά, όλοι μαζί ανά την Ευρώπη’ κατέληξε.

Σας φέρνω αλληλεγγύη από την Αθήνα, το Λονδίνο, το Ανόβερο στη Γερμανία όπου βρισκόμουν και μια παράκληση: Μην αφήσετε αυτή την ενέργεια να πάει χαμένη

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=kWhZLZUm7Qk”]

Η Ευρώπη στο “κρεβάτι” με τον Ερντογάν για το προσφυγικό

Η εμφάνιση του Έλληνα πολιτικού στο Παρίσι συγκέντρωσε όπως ήταν φυσικό τα φλας και τις κάμερες των φωτογράφων που θέλησαν να πάρουν από εκείνον μια δήλωση. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: “Αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα. Όταν οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι τρομαγμένοι, έχουν παιδιά, τι κάνεις; Τους ανοίγεις την πόρτα. Δεν κάνεις οικονομικές αναλύσεις κόστους για ένα τέτοιο θέμα”.

Όταν οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι τρομαγμένοι, έχουν παιδιά, τι κάνεις; Τους ανοίγεις την πόρτα

Ο Έλληνας πρώην υπουργός όμως στηλίτευσε και την τακτική της προσέγγισης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, χωρίς παρόλα αυτά να τον κατανομάζει: “Δεν πέφτεις στο “κρεβάτι”, με τη μεταφορική έννοια, με έναν ηγέτη κράτους που αρνείται να υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες διαχείρισης των προσφύγων. Η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια, αρκετά μεγάλη ώστε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με ένα τρόπο που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα, την ανθρωπιά και τη λογική μας” κατέληξε.

Ταραχές και προσαγωγές διαδηλωτών

Αν και περίπου 3.000 διαδηλωτές μετείχαν στην “Αγρυπνία” της Παρασκευής στην πλατεία της Δημοκρατίας, “περίπου 100 συγκεκριμένα άτομα” μεταξύ αυτών συγκέντρωσαν κάδους απορριμμάτων και ξήλωσαν πινακίδες και τους έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, πλάκες κλπ) στις δυνάμεις της τάξης, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Ένταση και προσαγωγές το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι. Η “Αγρύπνια” έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις

Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα και στη συνέχεια απώθησαν από την πλατεία της Δημοκρατίας την ομάδα των ταραξιών, η οποία διαλύθηκε, ενώ κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν ορισμένες ζημιές κατά την φυγή τους, κυρίως σε ένα εργοτάξιο και σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών.

Συνολικά 22 άνθρωποι συνελήφθησαν για την “εκτόξευση αντικειμένων, την άσκηση βίας κατά των αρχών και κλοπές”, πρόσθεσε η αστυνομία.

Η “Αγρύπνια” που καίει τον Ολάντ

Εδώ και δύο εβδομάδες η πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης με τίτλο “Αγρυπνία”, η οποία ξεκίνησε τη νύχτα της 31ης Μαρτίου κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου και επεκτάθηκε σε περισσότερες από πενήντα πόλεις της Γαλλίας.

Μειώσεις στις υπερωρίες, απελευθέρωση απολύσεων, ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών χωρίς προφανείς αιτίες, κάποια από τα μέτρα της εργατικής μεταρρύθμισης Ολάντ

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται σε μια σειρά μέτρων που προτείνει η υπουργός Εργασίας Μίριαμ Ελ Κχομρί, που προτείνει περικοπές στις υπερωρίες πέραν του επταώρου. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, προβλέπεται οι ατομικές συμβάσεις σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν το μισθό ενός υπαλλήλου ή να τον αναγκάσουν να δουλέψει περισσότερο χωρίς ανάλογη αύξηση μισθού, χωρίς να προκύπτει κάτι τέτοιο από ζημιογόνους ισολογισμούς. Απλά και μόνο για λόγους περαίωσης ενός έργου της εταιρίας. Εξάλλου, το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των εργοδοτών και στο θέμα των απολύσεων, απελευθερώνοντας τες και καθιστώντας πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να λύνουν μια σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους τους.

Μια ακόμη μεταρρύθμιση που επιχειρεί να φέρει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ, η οποία μοιάζει μήνα με το μήνα να προσχωρεί σε κάθε πολιτικό ζήτημα σε συντηρητικά, φιλελεύθερα, ακόμη και εθνικοπατριωτικές λύσεις είτε για να λύσει το ζήτημα της προέλασης Λε Πεν, είτε γιατί θέλησε να κεφαλαιοποιήσει τον τρόμο και το εθνικό πένθος των Γάλλων πολιτών συνέπεια των δύο τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά του Παρισιού. Όλα αυτά, μπροστά σε μια οικονομία που καταρρέει, με την ανεργία να καλπάζει και να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στους νέους.

Κάπως έτσι, η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ έχει καταποντιστεί σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και δείχνει πως ο Γάλλος σοσιαλιστής θα υποστεί συντριβή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ